Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic. Cetăţenii care intră în România trebuie să prezinte test PCR

Ana Anitoiu 04.02.2021, 19:18
Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic. Cetăţenii care intră în România trebuie să prezinte test PCR

Lista țărilor considerate cu risc epidemiologic a fost actualizată, joi, de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Cetățenii care vin în România trebuie să prezinte un test PCR pentru depistarea infecției cu noul coronavirus. Iată cine este nevoit să intre în carantină la sosirea pe teritoriul țării. Sunt vizate și persoanele care se întorc dintr-una dintre destinațiile de vacanță preferate de români.

Lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic cuprinde 65 de state

După actualizarea făcută de CNSU, lista ţărilor considerate cu risc epidemiologic include 65 de state în loc de 51, câte erau înainte. Pe această listă se află și Maldive, una dintre destinațiile turistice favorite ale românilor.

De asemenea, pe lista ţărilor, zonelor și teritoriilor cu risc epidemiologic au intrat: Albania, Bahrain, Belarus, Belgia, Bolivia, Cabo Verde, Chile, Grenadine, Guernsey, Saint Lucia, Saint Vincent, Liban, Uruguay, Eswatini, Kosovo, Kuweit, Tunisia, Insulele Falkland, Peru, Republica Dominicană, Macedonia de Nord, Malaezia și Rusia.

Lista actualizata a tarilor cu risc epidemiologic. Cetăţenii care intră în România trebuie să prezinte test PCR
O masca de protectie, tinuta in mana de un barbat

Ce valabilitate are testul negativ RT-PCR ce poate fi prezentat la vamă

În afară de actualizarea listei țărilor, zonelor și teritoriilor cu risc epidemiologic, pentru care se poate institui măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit ce valabilitate are testul negativ RT-PCR. Persoanele care au avut COVID-19 și s-au recuperat, precum și cele care au fost vaccinate cu ambele doze de ser, la zece zile de la rapel, nu vor mai fi nevoite să stea în carantină.

”Pe lângă actualizarea listei statelor cu risc epidemiologic a fost introdusă şi obligaţia ca la intrarea în România, persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile cu risc epidemiologic ridicat să prezinte certificatul unui test negativ RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de data intrării în ţară”, a arătat CNSU.

A început administrarea vaccinului Moderna în țară

Joi, a început administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de compania Moderna, la nivel național. Persoanele care au fost programate la vaccinare pentru prima doză de ser în perioada 4-16 februarie vor primi acest tip de vaccin și vor face rapelul la 28 de zile după aceea, spre deosebire de serul de la Pfizer, la care cea de-a doua doză se administrează la doar 21 de zile după prima.

”Ambele utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer (Comirnaty) are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%”, au transmis autoritățile.

Bilanțul pandemiei de coronavirus, în România

Până în prezent, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în România au fost confirmate 738.152 de cazuri de COVID-19. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 2.668 de noi cazuri de coronavirus.

În total, au murit 18.675 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2, dintre care 75, în ultimele 24 de ore. În spitalele din țară, numărul total de pacienți cu COVID-19 este de 7.747. Dintre acestea, 984 se află la secții de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Impact.ro actualizează în fiecare zi bilanțul COVID-19 în România, AICI! 

Urmăriți Impact.ro și pe