VIDEO

Liniștea, mai periculoasă decât crezi: de ce nu ai vrea să ajungi în cea mai silențioasă cameră, ce se întâmplă cu tine

Gabriel Peneș 06.01.2023, 15:48
Liniștea, mai periculoasă decât crezi: de ce nu ai vrea să ajungi în cea mai silențioasă cameră, ce se întâmplă cu tine

Liniștea, mai periculoasă decât crezi. Dacă nu-ți plac zgomotele, cu siguranță ai dori să găsești o cameră unde să nu fii deranjat de nimic din ce ar putea proveni din afara ei. Dar, aproape sigur, nu ai vrea să intri în cea mai silențioasă cameră din lume. Acolo, tăcerea devine asurzitoare, iar după o vreme ai mari șanse să leșini.

Liniștea, mai periculoasă decât crezi: de ce nu ai vrea să ajungi în cea mai silențioasă cameră

Căutăm liniștea, fiind adesea deranjați de zgomotele vecinilor ori ale străzii, în general. Câți dintre noi nu au visat, măcar o dată, să ajungă într-un loc în care să nu fie „bruiați” de absolut niciun zgomot exterior. Cu toate acestea, probabil că nimeni nu ar dori să intre în cea mai silențioasă cameră din lume.

Titulatura nu este o figură de stil, ci este chiar certificat de Cartea Recordurilor, în 2015. Ea a fost construită de gigantul Microsoft la sediul său din Redmond, Washington.

Dacă stai suficient de mult în această încăpere, îți vei auzi inima bătând, urechile încep să-ți țiuie asurzitor, iar dacă îți miști mâna, frecușul oaselor devine dintr-odată strident ca hârșâitul unei furculițe pe fundul unei farfurii goale. Într-un final, îți vei pierde echilibrul, picioarele ți se vor înmuia, simțul spațiului îți va fi complet anulat și vei leșina.

Realizată de designerul Hundraj Gopal, încăperea este izolată în așa fel încât este imposibil ca din afară să pătrundă vreun sunet. Înăuntru nu există ecou – camera fiind complet anecoică. Pe scurt, în această cameră tăcerea devine asurzitoare, scrie CNN.

Liniștea, mai periculoasă decât crezi: de ce nu ai vrea să ajungi în cea mai silențioasă cameră, ce se întâmplă cu tine
Cea mai silențioasă cameră din lume este construită la sediul Microsoft din Redmond, Washington și imită structura unei foi de ceapă

Ce se întâmplă cu tine

Dar cum a fost construită această încăpere de a ajuns la asemenea performanțe acustice? Camera imită o structură de ceapă, care o izolează fonic de restul clădirii și de lumea exterioară. Pereții sunt alcătuiți din șase straturi de beton și oțel și nu sunt integrați în scheletul clădirii, ci se află pe o platformă de amortizare a vibrațiilor.

Înăuntru, podeaua este compusă din panouri din fibră de sticlă. Și tavanul, și pereții sunt tapetați tot cu fibră de sticlă. Fibra de sticlă are o singură misiune: să distrugă ecoul undelor sonore.

„Majoritatea oamenilor percep absența sunetului ca fiind asurzitoare. Sunetele foarte slabe devin aici audibile, fiindcă zgomotul ambiental este extrem de scăzut. Când întoarceți capul, puteți auzi puternic mișcarea, vă puteți auzi respirația cum nu ați mai auzit-o niciodată”, a declarat Hundraj Gopal, principalul designer al acestei camere, pentru sursa citată.

Zgomotul ambiental din încăpere este cu 20,3 decibeli sub pragul auzului uman. Cu trei decibeli mai jos de acest prag „poți auzi moleculele de oxigen în coliziune”, susține Gopal.

Camera fără ecou din sediul Microsoft este menționată în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai silențioasă încăpere din lume, titulatură pe care și-a revendicat-o în 2015, preluând poziția de la o altă cameră similară, din Minneapolis, ce aparține companiei Orfield. Dar, spre deosebire de cea a Microsoft, aceasta a devenit deja o mică atracție turistică, fiind accesibilă publicului.

„Primim mii de solicitări (n.r. – de vizitare a camerei). Oameni din toată lumea vin aici aproape în fiecare săptămână și sunt entuziasmați de experiență. Nu există reacții sceptice, dat fiind că este doar o experiență senzorială a corpului și nu e nimic altceva de învățat ori de crezut”, a declarat Steve Orfield, președintele companiei cu același nume.

La ce folosește o asemenea încăpere, cu așa proprietăți? În general, o cameră anecoică este folosită pentru diverse teste acustice. De exemplu, Microsoft testează în ea echipamente audio precum microfoane, receptoare, căști și difuzoare, dar și zgomotul făcut de componente de calculator ca tastatura, mouse-ul sau ventilatoarele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....