Limitele de viteză în România. Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea

Emanuela Pană 12.12.2022, 20:41
Limitele de viteză în România. Ce amenzi riscă șoferii care nu respectă legea

Atunci când circulă pe drumurile publice din România, toți șoferii ar trebui să respecte regimul legal de viteză, potrivit legislației rutiere în vigoare. De altfel, atunci când situația o impune, conducătorii auto sunt obligați să își adapteze viteza în funcție de condițiile de drum și de vreme, pentru a putea efectua, în condiții de siguranță, manevre bruște. Află în continuare care sunt limitele de viteză în România.

Care sunt limitele de viteză în România

Indiferent că abia ai luat permisul și te deplasezi cu „mămăliga“ pe parbriz sau ești un șofer cu mulți ani de experiență în spate, se poate întâmpla ca anumite aspecte legate de legislația rutieră să-ți fie neclare, ca de exemplu limitele de viteză aplicabile pe drumurile din țara noastră, valabile, în egală măsură, pentru ambele categorii de conducători auto.

Așadar, pentru a evita situațiile neplăcute în care poți fi pasibil de amendă sau, mai rău, deposedat de permisul de conducere temporar, este important să cunoști care sunt limitele de viteză pe șoselele și pe autostrăzile din țara noastră.

De asemenea, este important de precizat că, în anumite situații, este necesar să-ți adaptezi viteza de deplasare în funcție de vreme și de condițiile de drum, pentru a putea efectua manevre bruște în siguranță, fără a-ți pune în pericol viața și pe cea a celorlalți participanți la trafic.

Care este limita de viteză în localitate?

Limita maximă de viteză admisă pe raza unei localități este, în conformitate cu prevederile noului Cod Rutier intrat în vigoare la începutul anului în curs, de 50 de km/h – se aplică tuturor tipurilor de autovehicule.

Pe anumite sectoare de drum există însă și excepții, dar doar cu acordul poliției. Mai precis, în cazul în cazul autovehiculelor înscrise în categoriile A și B, în funcție de gradul de periculozitate, se pot stabili limite de viteză mai mari. Totuși, acestea nu pot depăși niciodată 80 de km/h.

Din categoria A fac parte motocicletele cu sau fără ataș, dotate cu motor convențional cu combustie internă, cu o putere ce depășește 15 kW, iar în categoria B sunt incluse autovehiculele cu o masă maximă autorizată de până la 3,5 tone și cu cel mult 8 locuri pe scaune, în afara șoferului. Tot în această categorie intră și ansamblul dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă de maximum 750 kg, cu o masă maximă autorizată de 4,25 tone.

Merită menționat că există și limite de viteză inferioare celei de 50 de km/h, însă acestea nu pot avea o valoare mai mică de 10 km/h pentru tramvaie și 30 de km/h pentru celelalte tipuri de vehicule.

Limitele de viteză în România în afara localității

Pentru autovehiculele din categoriile A și B, limita de viteză legală este de 100 de km/h pe drumurile europene și naționale, 120 de km/h pe drumurile expres, respectiv 130 de km/h, limita fixată pe autostradă. Pe celelalte tipuri de drum, limita de viteză admisă este de 90 de km/h.

Limitele de viteza in Romania in 2022
Care e limita de viteza in afara localitatii

Trebuie să știi că, pentru autovehiculele de categorie C, D sau D1 (ansamblu format din vehicul cu remorcă sau autovehicul destinat transportului de persoane – n.red.), există alte limitări. Concret, șoferii care conduc autovehicule din categoriile menționate trebuie să conducă cu o viteză de cel mult 90 de km/h pe drumurile europene și naționale, 100 km/h pe drumurile expres, respectiv cu maximum 110 km/h pe autostradă. Pe alte tipuri de drumuri nu trebuie să depășească 80 de km/h.

Cele mai mici limite de viteze admise prin lege pe drumurile din afara localităților vizează vehiculele din categoriile de permis A1, B1 și C1 și nu depășesc 80 km/h pe drumurile europene și naționale, 85 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe autostrăzi și 70 km/h pe alte tipuri de drumuri.

Ce amendă riști dacă depășești viteza legală?

Pentru sancționarea șoferilor indisciplinați, Poliția Rutieră folosește cinci clase de amendă. În prezent, amenzile de circulație se acordă în funcție de punctul de amendă, care are o valoare de 145 de lei. Cea mai mică amendă pe care o poate primi un șofer-persoană fizică este de 290 de lei (două puncte amendă), iar cea mai mare de 2.900 de lei. Persoanele juridice pot fi sancționate cu până la 14.500 de lei.

Sancțiunile în funcţie de viteza înregistrată arată astfel:

  • 10-20 km/h peste viteza maximă admisă – două sau trei puncte-amendă (290 sau 435 lei), plus două puncte de penalizare;
  • 21-30 km/h peste viteza maximă admisă – patru sau cinci puncte-amendă (580 sau 725 lei), plus trei puncte de penalizare;
  • 31-40 km/h peste viteza maximă admisă – de la şase la opt puncte-amendă (de la 870 la 1.160 lei), plus patru puncte de penalizare;
  • 41-50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă (de la 1.305 la 2.900 lei), plus şase puncte de penalizare;
  • mai mult de 50 km/h peste viteza maximă admisă – de la nouă la 20 puncte-amendă, plus suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile;

În cazul mai rar întâlnit în care un șofer circulă în mod nejustificat cu o viteză cu cel puțin 10 km/h sub limita minimă impusă de lege, acesta poate fi amendat cu două sau cu trei puncte de amendă.

Limite noi de viteză pe drumurile din România

În mai 2022, președintele Klaus Iohannis a promulgat proiectul de lege privind majorarea limitei de viteză pe unele drumuri din România, la aproape o lună după ce acesta fusese adoptat de Camera Deputaților ca for decizional.

Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, în vederea stabilirii unui regim de circulaţie diferenţiat pe drumurile expres. Astfel, limita maximă de viteză în afara localităţilor pe drumurile expres a fost stabilită la 120 de km/h, faţă de 100 de km/h cum era până acum.

„Pe autostrăzi sau pe drumurile expres este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor, trotinetelor electrice şi mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere şi a maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h“, prevede legea.

1. Limitele maxime de viteză în afara localităţilor sunt:

  • pe autostrăzi – 130 km/h;
  • pe drumurile expres – 120 km/h;
  • pe drumurile naţionale europene – 100 km/h;
  • pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

2. Vitezele maxime admise în afara localităţilor pentru categoriile de autovehicule:

  • 130 km/h pe autostrăzi, 120 km/h pe drumurile expres, 100 km/h pe drumurile naţionale europene şi 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile A şi B;
  • 110 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres, 90 km/h pe drumurile naţionale europene şi 80 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehiculele din categoriile C, D şi D1;
  • 90 km/h pe autostrăzi, 85 km/h pe drumurile expres, 80 km/h pe drumurile naţionale europene şi 70 km/h pe celelalte categorii de drumuri, pentru autovehicuelel din categoriile A1, B1 şi C1;
  • 45 km/h pentru tractoare şi mopede.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...