Editorial Dan Mlădinoiu

Limitări de tot felul. Recreațiile, în vacanță pe timp nelimitat

Dan Mlădinoiu 26.03.2021, 13:22
Limitări de tot felul. Recreațiile, în vacanță pe timp nelimitat

Am ajuns la concluzia că singurul lucru care merge ceas de zeci de ani în România este schimbarea orei de vară și de iarnă. Restul e completat de bâlbe și experimente politice cu rol de petice aplicate unei mingi aflate la sfârșitul carierei de sale de maidan.

Boala mondială 19 ne arată o navă sub pavilion românesc cu timona stricată

De peste trei decenii, legiuitorii noștri dau în gropile nedeșteptăciunii, iar dacă ne lovește o pacoste precum cea actuală, e adevărat, cea mai gravă din ultima sută de ani (exceptând Războiul Doi Mondial), doar minuni cu nume străin (Pfizer, Zeneca, J&J) ne mai pot salva. Boala mondială 19 ne arată o navă sub pavilion românesc cu timona stricată, navigând în derivă după o lege a hidrostaticii inventate de Arhimede, conform căreia enunțul actualizat ne spune că orice prost scufundat în politică este împins de jos în sus cu o forță egală cu prostia dislocuită. Era inevitabil să se ajungă aici.

Numărul planetar al deceselor a depășit 2,7 milioane. Alte peste 125 de milioane de oameni sunt infectați risipit pe meridianele lumii. La noi, rata de pozitivizare este de 40%, aproape 23.000 au pierdut lupta cu moartea, iar ieri ne-am depășit propriul record de infectări (2.200) în ultimele 24 ore. Înfiorător, sinistru! Sunt mai multe locuri libere în țintirimuri decât în ATI-uri. Măsurile luate începând de azi de către Executiv, după consultarea CNSU sunt cât se poate de adecvate. Cel puțin până la mijlocul lui aprilie. Se diminuează programul de lucru al agenților economici și se limitează ora până la care se poate ieși din casă. Firește, cu excepțiile de rigoare. Ei și?

Autoritățile au anunțat noi restricții
Autoritățile au anunțat noi restricții

Două pârghii mișcă omenirea: teama și interesul

Cumperi în ritm de Călușari decât să rămâi cu ortul pe năsălie. După ora 20, citești o chintă royală, dacă ai biblioteca nudă. O lună în plus de vacanță pentru o parte dintre elevi. Tragedie a la Sofocle la învățământul românesc de azi. Mai ales pentru școlerii mari, care oricum îl făceau pe Cantemir inventatorul velocipedului, Mihai Viteazul campion K1 la Călugăreni, iar Kogălniceanu laureat al Oscarului pentru Fizică. Conform cugetării lui Napoleon, două pârghii mișcă omenirea: teama și interesul, ca sărman cetățean obișnuit tremur gândindu-mă la următoarele acțiuni ale zeiței vânătorii, Artemisa, pardon, că tot aia e, Diana Șoșoacă. Cea care va trece la următoarea etapă a “rebeliunii” – contestarea solstițiului de vară. Bani de amenzi are. Din salariul plătit de contribuabili și de mine. Așadar, liber la baluri nemascate.

Temei există: Principiul al III-lea al Mecanicii lui Newton – când un corp acționează asupra altuia cu o forță, cel de-al 2-lea acționează și el asupra primului cu o forță de aceeași mărime și de aceeași direcție, dar de sens contrar.. Oricum, a dat recent o arvună de 4.500 lei la bugetul statului. Adevăratele probleme vor apărea în sectorul economic. Rata șomajului va crește exponențial. Dacă pandemia i-a provocat Germaniei un deficit de 0,7%, iar la Vatican Papa le-a retezat salariile cardinalilor (4- 5.000 euro) cu 10%, în România ce urmează? Greu de prezis. Și așa inflația de case de amanet, farmacii și firme de pompe funebre spune multe despre nivelul nostru de trai. Totuși, există ceva care ne îmbie la optimism. Anume, concluzia specialiștilor străini ce ne spune că molima își va da duhul până la finele trimestrului secund al anului viitor. 

Până atunci, sunt curios cum va gestiona premierul Cîțu, pe lângă altele, distanțarea socială din noaptea de Paște. Se aude că se lucrează la lumânări telescopice pentru aducerea luminii sfinte în casele românilor. Concluzia serioasă este că s-a terminat de mult cu joaca șotronului în două picioare. Ne aflăm în valul 3 al unei maladii mondiale foarte virulente și tot mai rapide în infestare. Unde e lege, nu există negocieri. Mască, vaccinări, distanțare socială la păscut păpădie. Între orele 18-20. Iese cine vrea, se întoarce cine poate.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe