Judecătorii bulgari au amânat decizia referitoare la extrădarea Elenei Udrea în România. Primele cuvinte spuse de fostul ministru. „Ca de obicei” – Update

Ana Anitoiu 18.05.2022, 14:12
Judecătorii bulgari au amânat decizia referitoare la extrădarea Elenei Udrea în România. Primele cuvinte spuse de fostul ministru. „Ca de obicei” – Update

Judecătorii bulgari decid, miercuri, dacă o vor extrăda pe Elena Udrea în România. Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale ar putea ajunge la Penitenciarul Târgşor pentru a-și executa pedeapsa de șase ani de închisoare, în dosarul Gala Bute.

Elena Udrea ar putea fi extrădată în România

Update miercuri, 18 mai, ora 14:11. Judecătorii din Bulgaria au hotărât o nouă amânare în dosarul extrădării Elenei Udrea în România.

Update miercuri, 18 mai, ora 13:44. Elena Udrea a fost condusă în fața judecătorilor de la Curtea de Apel din Sofia, care vor decide dacă va fi predată sau nu autorităților române. Întrebată cum se simte, ea a răspuns: „Bine, ca de obicei!”.

În plus, Elena Udrea a spus că încă mai are speranțe că va fi achitată, deși a fost amânat recursul în casație. La termenul ce a avut loc săptămâna trecută, avocata ei a transmis că a avut un accident chiar în ziua procesului, astfel că nu s-a putut prezenta în sala de judecată.

Elena Udrea a spus că vrea ca această avocată să fie prezentă, deorece este cea care a ținut legătura cu apărătorii ei din România și are toate documentele pe care ea vrea să le folosească în acest proces.

Știre inițială: 

Elena Udrea trece printr-o nouă zi cu emoții, după ce, luni, a așteptat verdictul cu privire la recursul în casaţie pe care l-a introdus drept cale extraordinară de atac pentru a scăpa de condamnarea la șase ani de închisoare. Însă, magistrații au amânat procesul și au stabilit următorul termen pentru data de 23 mai.

Judecătorii din Bulgaria vor analiza astăzi contestația făcută de Elena Udrea referitoare la extrădarea ei în România. Dacă aceștia o vor respinge, fostul ministru va ajunge pe mâna autorităților române și va fi dusă la Penitenciarul Târgșor.

Elena Udrea a cerut să nu fie trimisă în țară, invocând condițiile din penitenciarele din România. A mai avut o încercare de a obține clemența judecătorilor bulgari spunând că a închiriat o locuință, precum și că a depus o cerere de azil în Grecia. Însă, magistrații din orașul bulgar Blagoevgrad i-au respins toate argumentele.

Judecatorii bulgari decid miercuri daca Elena Udrea va fi extradata in Romania
Elena Udrea. Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Decizia referitoare la extrădarea Elenei Udrea, amânată de mai multe ori

Procesul referitor la extrădarea Elenei Udrea a fost programat, inițial, pentru data de 29 aprilie, la Curtea de Apel din Sofia. Însă, acesta a fost amânat pentru data de 10 mai, după ce avocații fostului ministru au spus că nu pot ajunge atunci.

Însă, nici la data de 10 mai nu a fost luată o decizie. Atunci, unul dintre apărătorii bulgari ai Elenei Udrea nu a mai putut ajunge în sala de judecată. Acesta a fost implicat într-un incident în urma căruia a suferit o accidentare la cap. Astfel, judecătorii au stabilit atunci un nou termen, pentru data de 18 mai.

Curtea de Apel din Sofia trebuie să soluționeze punerea în aplicare a mandatului european de arestare emis pe numele Elenei Udrea în termen de 60 de zile de la reținerea ei. Adică trebuie să pronunțe o decizie până la data de 6 iunie.

„Vă mulţumesc tuturor celor care aţi înţeles că sunt arestată ilegal, cu încălcarea Constituţiei României şi a Deciziei CJUE, deopotrivă! Vă mulţumesc tuturor celor care mă susţineţi direct sau indirect, prin opiniile pe care le exprimaţi în mod public.

Este nu doar cauza mea, ci şi cauza apărării Constituţiei. Implicarea voastră îmi da putere să trec peste acest greu moment şi îmi da speranţa că nedreptatea şi nelegalitatea la care sunt  supusă, vor lua sfârşit în curând”, a fost un mesaj transmis de Elena Udrea, la finalul lunii aprilie, și postat pe Facebook de iubitul ei, Adrian Alexandrov.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la șase ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Fostul ministru al Turismului și Dezvoltării Regionale a fost găsit vinovat pentru luare de mită și abuz în serviciu, după ce a primit un milion de euro de la oameni de afaceri în schimbul mijlocirii unor contracte cu statul român.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...