Liderul cecenilor, exasperat de tactica armatei ruse. „Doar s-au jucat cu ucrainenii”. Apelul lui Ramzat Kadirov pentru Putin

Iancu Andreea 01.03.2022, 17:09
Liderul cecenilor, exasperat de tactica armatei ruse. „Doar s-au jucat cu ucrainenii”. Apelul lui Ramzat Kadirov pentru Putin

În urmă cu câteva zile, liderul pro-rus din regiunea Cecenia, Ramzan Kadîrov, a primit ordin de a-și concentra soldații în Ucraina, ajutând armata rusă să cucerească noi teritorii ucrainene. După o analiză a acțiunilor organizate deja de ofensiva de la Moscova, liderul cecenilor s-a arătat dezamăgit de tactica armatei ruse. Cunoscutul „soldat al lui Putin” este pregătit să ducă ordinele liderului de la Kremlin la bun sfârșit.

Liderul cecenilor, dezvăluiri despre tactica armatei ruse

Invazia Ucrainei, care a debutat joi, 24 februarie, s-a dovedit deocamdată lipsită de eficiență, de șase zile niciun obiect al armatei ruse nefiind atins. Pentru a suplini forța ofensivă, Vladimir Putin a apelat la Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, autointitulat „soldatul lui Putin”. Acesta este conducătorul unei armate de soldați nemiloși, care fac parte din trupele de securitate folosite pentru a suprima orice disidență.

Ajuns în teritoriu, liderul cecen a analizat tactica armatei ruse de până acum și a recunoscut cu dezamăgire că soldații nu au acționat după cum ar fi trebuit. Astfel, începând de duminică, Kadîrov a stabilit o operațiune militară „în toate direcțiile” în Ucraina, care să combată acțiunile lente de până acum ale armatei ruse.

„A sosit momentul să luăm o decizie concretă și să începem o operațiune la scară largă în toate direcțiile și teritoriile Ucrainei. Eu însumi am dezvoltat în mod repetat tactici și strategii împotriva teroriștilor, am participat la bătălii. Din punctul meu de vedere, tacticile alese în Ucraina sunt prea lente. Durează mult și, din punctul meu de vedere, nu sunt eficiente”, a spus Kadîrov într-o declarație pe contul său Telegram.

Liderul cecenilor, dezamăgit de tactica armatei ruse
Liderul cecen, alături de Vladimir Putin

Cine este Ramzan Kadîrov, „soldatul lui Putin”

Rusia a început de joi invadarea Ucrainei, declanșând pe parcursul acțiunilor armatei mai multe explozii și distrugeri în zone importante. Sirenele se aud pe străzile din Kiev, raidurile aeriene fiind demarate de către ruși, după ce au stabilit avantajul din aer. Mii de victime, civile și militare, se regăsesc în bilanțul de pierderi omenești. Pentru a oferi un suport în plus soldaților săi, Putin a solicitat ajutorul liderului pro-rus din Cecenia, Kadîrov, celebru pentru trupele de securitate nemiloase pe care le conduce.

Acesta, împreună cu luptătorii ceceni, a ajuns în Ucraina. Loialitatea absolută față de Kremlin îl face să urmeze orice tip de ordine venite din partea lui Putin, motiv pentru care s-a autointitulat drept soldat al acestuia. Kadîrov a devenit un simpatizant al liderului rus, fiind numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, pe când avea doar 30 de ani. Acesta fusese inițial, timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.

În plus, Kadîrov este fiul fostului lider pro-rus Ahmad Kadîrov, care a fost ucis într-un atentat în luna mai 2004. Liderul cecen este considerat un aliat important al președintelui Vladimir Putin, acesta din urmă bazându-se pe el pentru a stabiliza Cecenia după după două războaie separatiste. El s-a folosit de trupele sale de securitate și a suprimat disidența. Acțiunile acestei armate musulmane a atras atenția grupurilor internaționale pentru apărarea drepturilor omului, care au acuzat autoritățile din Cecenia de răpiri, tortură și uciderea oponenților. Kadîrov a negat însă toate aceste critici.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...