Ramzan Kadîrov, liderul regiunii Cecenia a Rusiei și apropiat al președintelui Putin, a declarat că a trimis luptători ceceni să se alăture trupelor ruse. Potrivit lui, trupele trimise ar fi capturat deja o instalație militară ucraineană fără să facă victime. Ce a transmis într-un videoclip postat online și cum au fost surprinși soldații ceceni înainte de a merge la luptă.
Ramzan Kadîrov este conducătorul republicii ruse de sud și reprezintă un aliat-cheie al președintelui Putin. Kadîrov a postat online un videoclip în care a transmis că trupele cecene trimise în Ucraina au capturat cu succes o instalație militară de acolo, fără a înregistra victime. El a justificat invazia spunând că, prin atacul asupra Ucrainei, Vladimir Putin va împiedica dușmanii Moscovei să folosească țara pentru a lansa un atac.
În prezent, în acest moment, nu avem nici măcar o singură victimă sau rănit. Președintele (Putin) a luat decizia corectă și îi vom îndeplini ordinele în orice circumstanțe.”, a transmis Kadîrov.
Liderul cecen a publicat videoclipul în timp ce forțele militare ruse au lovit orașele ucrainene cu artilerie și cu rachete, în a treia zi de război. Președintele Volodimir Zelenski a transmis că nu cedează capitala și că armata ucraineană nu se retrage, chiar dacă la Kiev s-a instituit stare de asediu.
Ramzan Kadîrov s-a descris deseori drept „soldatul lui Putin”, iar de la izbucnirea războiului, discursul său a fost în aceeași notă cu al liderului de la Kremlin. Liderul cecen a sprijinit anterior forțele militare ruse și în acțiuni din Siria sau Georgia.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]În presa din Rusia a apărut o filmare despre care se spune că este făcută vineri și care arată mii de luptători ceceni adunați în piața principală a capitalei regiunii, Groznî. Aceștia făceau o demonstrație de pregătire pentru lupta din Ucraina, notează Reuters. Cei aproximativ 12.000 de soldați ceceni așteptau ordin să intre în Ucraina, potrivit aceleiași surse.
În alte imagini apărute pe internet, sunt surprinși soldați ceceni într-o pădure, în timp ce se roagă, înainte de a intra în luptă. Majoritatea populației din Cecenia este musulmană, iar imaginile cu soldații la rugăciune au fost preluate de presa internațională.
De-a lungul istoriei, Moscova a purtat două războaie cu separatiștii din Cecenia, o regiune din sudul Rusiei, după destrămare Uniunii Sovietice din 1991. De atunci, Rusia a investit sume mari de bani în regiune și i-a dat autonomie lui Kadîrov pentru a o conduce.