Liderii coaliţiei ar fi ajuns la un acord. Ce decizii s-au luat, după două zile de negocieri aprinse: „Și-au făcut iluzii”

Ioana Bucur, Ioana Nicolae 20.04.2021, 22:36
Liderii coaliţiei ar fi ajuns la un acord. Ce decizii s-au luat, după două zile de negocieri aprinse: „Și-au făcut iluzii”

După două zile de negocieri și discuții aprinse, liderii coaliției ar fi ajuns la un acord. Care au fost cerințele taberei USR-PLUS și care ar fi principiul după care ar continua coaliția de guvernare.

Liderii coaliţiei ar fi ajuns la un acord

Demiterea lui Vlad Voiculescu din fruntea Ministerului Sănătății a aruncat coaliția de guvernare într-o criză fără precedent. Dacă, inițial, liderul USR-PLUS, Dan Barna, cerea demiterea lui Florin Cîțu și o întâlnire urgentă cu PNL și UDMR, aceasta a venit abia luni când, după mai bine de patru ore de discuții, nu s-a ajuns la nicio concluzie.

„Au fost câteva ore de discuţii în care fiecare partener şi-a prezentat poziţiile şi punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la PNL îl susţin pe Florin, argumentele pentru care noi nu-i mai acordăm încredere premierului. Vom continua mâine la ora 16,00 discuţia. Pe parcursul acestor ore, ceea ce s-a întâmplat a fost să analizăm ipotezele şi scenariile de lucru în baza cărora vom putea să ajungem într-un termen cât mai scurt la o decizie de un fel sau celălalt. Continuăm mâine la ora 16,00”, a declarat Dan Barna, la Parlament, luni seara, conform Agerpres.

Marți, de la ora 16:00, reprezentanții partidelor ce formează alianța de guvernare au reluat discuțiile. Tensiunile au continuat, negocierile blocându-se, nu doar o dată. Sursele Antena 3 au dezvăluit că liderii coaliției ar fi ajuns la un acord. Mihai Gâdea a prezentat, la Sinteza Zilei, dcumentul semnat de aceștia, după maratonul de discuții. Potrivit jurnalistului, ar fi vorba despre un act aditional la acordul de guvernare din 21 decembrie 2020.

Liderii coaliției ar fi ajuns la un acord
Florin Citu (stanga). Dan Barna (dreapta)

Ce decizii s-au luat, după două zile de negocieri aprinse

În documentul prezentat, marți seara, de Mihai Gâdea, se precizează că „responsabilitatea politică se asumă împreună, participarea la decizia tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție”.

„În aplicarea principiilor de mai sus, premierul și membrii Guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor Guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate. Dat fiind că primul-ministru este învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare subiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”, conform Antena3.

După încheierea ședinței de marți, președintele PNL, Ludovic Orban a dezvăluit că s-a convenit semnarea unei completări la acordul de coaliție. Premierul Florin Cîțu a declarat că miercuri va fi anunțat noul ministrul al Sănătății, care va avea susținerea sa.

„Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, o completare care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii în parteneri, care să ducă la îmbunățirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei şi să crească performanţa de guvernare şi în mod evident să crească performanţa de guvernare. Formaţiunile politice care au constituit această coaliţie sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura o bună guvernare României şi de a pune în practică programul de guvernare pentru care ne-am angajat în faţa Parlamentului şi de asemenea să urmărim atingerea obiectivelor acestui program de guvernare. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii. Suntem o coaliţie care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate şi suntem preocupaţi în primul rând de o guvernarea care să ducă la o îmbunătăţire semnificativă a vieţii cetăţenilor români”, a spus Ludovic Orban.

Urmăriți Impact.ro și pe