Lider UE, avertisment despre varianta Omicron! Ce se va întâmpla până la jumătatea lunii ianuarie

Beatrice Dumitru 16.12.2021, 15:45
Lider UE, avertisment despre varianta Omicron! Ce se va întâmpla până la jumătatea lunii ianuarie

Varianta Omicron strârnește îngrijorarea din cauza ritmului rapid de răspândire, iar Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a precizat că vaccinare singură nu poate învinge tulpina africană. Ursula von der Leyen atrage atenția că numărul cazurilor de Omicron va exploda până la jumătatea lunii ianuarie.

Ce spune Ursula von der Leyen despre Omicron

Noua variantă a fost identificată pentru prima dată de cercetătorii din Africa de Sud, la sfârșitul lunii noiembrie, și catalogată de OMS drept „îngrijorătoare” se răspândește mult mai rapid decât celelalte variante de Covid-19. 77 de țări au raportat cazuri de Omicron, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se așteaptă ca Omicron să fie varianta dominantă de coronavirus în Uniunea Europeană, până la jumătatea lunii ianuarie. Dar, susține că blocul comunitar are „puterea și mijloacele” pentru a depăși boala, cu peste 66% din populația UE complet vaccinată.

 Lider UE, avertisment despre varianta Omicron! Ce se va întâmpla până la jumătatea lunii ianuarie
Ursula von der Leyen, despre varianta Omicron.

La fel ca mulți dintre voi, sunt tristă că încă o dată acest Crăciun va fi umbrit de pandemie”, a spus Ursula von der Leyen, informează Euronews.

ECDC: creștere rapidă a cazurilor de Omicron este iminentă

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a avertizat, de asemenea, că vaccinarea singură nu va împiedica răspândirea Omicron, iar o creștere rapidă a cazurilor de Omicron este iminentă în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European.

„Evaluăm probabilitatea extinderii în continuare a variantei Omicron în UE și Spațiul Economic European ca fiind foarte mare și este foarte probabil să provoace spitalizări suplimentare și decese”, a declarat dr. Andrea Ammon, director ECDC.

Un studiu realizat în Marea Britanie și bazat pe date din lumea reală a arătat că în cazul variantei Omicron vaccinarea cu două doze a vaccinului Pfizer a avut o eficacitate de 70% în prevenirea spitalizării și de 33% contra infectării. Premierul britanic, Boris Johnson, a anunțat la începutul săptămânii primul deces din țara sa cauzat de varianta descoperită în Africa de Sud.

Urmăriți Impact.ro și pe