De ce Omicron se răspândește mult mai repede față de celelalte variante Covid-19. Ce au aflat cercetătorii

Beatrice Dumitru 16.12.2021, 13:40
De ce Omicron se răspândește mult mai repede față de celelalte variante Covid-19. Ce au aflat cercetătorii

De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, în martie 2020, oamenii de știință au realizat sute de studii pentru a afla cum a apărut virusul care a blocat întreaga lume. Acum, aceștia studiază Omicron, cea mai nouă variantă Covid-19 descoperită la sfârșitul lunii noimebrie în Africa de Sud, și spun că există diferențe mari în modul în care se dezvoltă față de celelalte variante.

Omicron se multiplică de 70 de ori mai rapid în căile respiratorii

Diferențele majore în ceea ce privește eficiența cu care se înmulțește Omicron și alte variante ale coronavirusului pot ajuta la descoperirea efectelor tulpinii africane, au spus cercetătorii miercuri. În comparație cu varianta Delta, Omicron se multiplică de 70 de ori mai rapid în căile respiratorii, ceea ce poate facilita răspândirea de la persoană la persoană, au spus ei.

Însă, în țesuturile pulmonare, Omicron se multiplică de 10 ori mai lent decât versiunea originală a coronavirusului, ceea ce ar putea duce la o formă de boală mai ușoară. Cercetarea încă așteaptă evaluarea ”inter pares”, potrivit site-ului Universitații din Hong Kong.

De ce Omicron se răspândește mult mai repede față de celelalte varinate Covid-19. Ce au aflat cercetătorii
Noi informații despre Omicron.

Este important de reținut că severitatea bolii la oameni nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul imun al fiecărei persoane la infecție, care uneori evoluează spre inflamație și pune viața în pericol. De asemenea, prin infectarea mai multor oameni, un virus foarte infecțios poate provoca boli mai severe și decese, chiar dacă virusul în sine poate fi mai puțin patogen”, a explicat dr. Michael Chan Chi-wai, de la Universitatea din Hong Kong și autorul studiului, citat de Reuters.

Omicron cuprinde celulele mai strâns, rezistă unor anticorpi

Potrivit studiilor recente HKU varianta Omicron poate scăpa parțial de imunitatea adusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare, de aceea amenințarea generală a acestei noi tulpini este, probabil, semnificativă.

Folosind modele computerizate ale proteinei Spike de pe suprafața Omicron, cercetătorii au analizat interacțiunile moleculare care apar atunci când virusul se apucă de o proteină de suprafață celulară numită ACE2, poarta de intrare a virusului în celulă.

Echipa de cercetare a aflat că anticorpii în cazul Omicron atacă din unghiuri diferite, la fel cum „apărarea unei echipe de fotbal procedează cu purtătorul de balon”, un jucător atacă din spate, altul din față, a spus Joseph Lubin de la Universitatea Rutgers, din New Jersey. Unii anticorpi „par probabil să fie depășiți”, în timp ce alții rămână eficienți. Injecțiile de rapel cresc nivelurile de anticorpi, rezultând mai mulți anticorpi, potrivit lui Lubin.

Patru din 10 persoane infectate pot răspândi virusul fără să știe

Persoanele infectate care nu prezintă simptome ar putea contribui semnificativ la transmiterea SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, având în vedere că reprezintă 40,5% din infecțiile confirmate la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat în jurnalul JAMA.

Cercetătorii au adunat date din 77 de studii anterioare care au implicat un total de 19.884 de persoane cu infecții confirmate cu SARS-CoV-2. Ei au descoperit că printre persoanele infectate, aproximativ 40% erau asimptomatice. Procentul cumulat de infecții asimptomatice a fost de aproximativ 46% în America de Nord, 44% în Europa și 28% în Asia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...