Licitațiile blochează testarea în școli. Raed Arafat la al doilea eșec de achiziționare a testelor

Gabriela del Pupo 05.01.2022, 16:32
Licitațiile blochează testarea în școli. Raed Arafat la al doilea eșec de achiziționare a testelor

Se pare că procesul cel mai anevoios în privința testării în școli cu teste non invazive se dovedește a fi achiziționarea acestor teste. După ce în primă instanță o firmă a fost descalificată pentru că avionul cu care transporta testele a avut întârzieri acum o altă firmă blochează întreg procesul de testare pe săptămâna viitoare doar pentru că s-a depus o contestație.

„Achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la CNSC”

Raed Arafat a anunțat că elevii nu se vor putea testa săptămâna viitoare pentru că una dintre firmele care au participat la licitația pentru achiziționarea de teste a depus contestație și transportul a fost blocat în urma acestui demers.

Din păcate, am fost anunțați la data de 5 decembrie de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la CNSC de către una din firmele participante. Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe.

Dar IGSU, care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate contractele subsecvente săptămâna asta, până se pronunță CNSC și sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens și atunci vom continua.” spune șeful DSU.

Elevii nu vor mai avea parte de teste de saliva in scoli
Elevii nu vor mai avea parte de teste de saliva in scoli

DSU responsabil pentru achiziționarea de teste

Raed Arafat a precizat că testele vin din China iar țara ” intră în noul an, vor avea o vacanță care de regulă înseamnă 3 – 4 săptămâni, toate aceste teste vin de acolo în mare parte, așa că este posibil să avem și probleme cu lanțul de aprovizionare și transport.”

În același timp testele deja contractate nu pot fi distribuite pentru că legislația nu permite acest lucru dacă o singură firmă din toți furnizorii contestă achiziția.

„Deci, săptămâna asta nu mai semnăm! IGSU care semnează aceste contracte nu poate să semneze până nu se pronunță CNSC. Sunt oferte, companii care au promis că vor aduce, dar fiind această contestație sunt niște reguli care trebuie respectate. Deci, în ce privește testele pentru școli, depindem de decizia pe care o va lua CNSC, care poate spune că se poate continuă sau poate solicită reevaluarea.

Asta este problema cu care ne confruntăm la acest moment pentru această săptămână și poate începutul săptămânii viitoare. Lotul contestat era cel cu livrare rapidă, celelalte sunt cu livrare peste 2 săptămâni. Acum, în stocurile IGSU nu există teste.„, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, șeful DSU a anunțat că se va face și o analiză a modului în care au fost distribuite și folosite aceste teste. Amintim că înainte de începerea testării în școli pe site-urile de comercializare a produselor casnice second-hand deja erau anunțuri cu teste vândute mult sub prețul pieței.

Urmăriți Impact.ro și pe