Liber la urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu. Gestul făcut de Klaus Iohannis

Ana Anitoiu 13.01.2021, 12:36
Liber la urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu. Gestul făcut de Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, cererea de urmărire penală a fostului premier Călin Popescu-Tăriceanu către ministrul Justiției, în dosarul în care Direcția Națională Anticorupție (DNA) îl acuză că ar fi primit o mită fabuloasă, în valoare de 800.000 de dolari. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Cum și-a motivat Klaus Iohannis decizia

Președintele României a răspuns la solicitarea pe care DNA a făcut-o luni, 11 ianuarie, de a-și da acordul pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, care a fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008. Potrivit procurorilor, dosarul a fost deschis la cererea autorităților judiciare austriece. Politicianul ar fi primit o mită de 800.000 de dolari de la compania Fujitsu Siemens Computers Gmbh Austria, conform unor surse judiciare. Acest nume este legat de dosarul Microsoft, în care au fost implicați mai mulți demnitari români. Șeful statului și-a motivat decizia.

”Faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție”, mai exact ”luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal”, a motivat președintele, care a precizat că a procedat ”conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Liber la urmarirea penala a lui Calin Popescu Tariceanu. Gestul facut de Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Ce a spus Călin Popescu-Tăriceanu despre acuzația de luare de mită

Călin Popescu-Tăriceanu a spus că se consideră nevinovat și a argumentat că banii pe care i-ar fi obținut în timpul mandatului său de premier n-au ajuns niciodată în conturile lui. Potrivit procurorilor DNA, fostul prim-ministru ar fi avut grijă să fie adoptate unele hotărâri de guvern în favoarea companiei austriece. Banii ce ar fi fost obținuți de el ar fi reprezentat sumele plătite pentru unele servicii de consultanță.

”Știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare și anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine. Banii ar fi fost luați de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17 mii de pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea. E o însăilare de presupuneri și de aberații juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, luni, la Antena 3.

Călin Popescu-Tăriceanu: ”Nici eu, nici PNL nu am primit această sumă”

De asemenea, Călin Popescu-Tăriceanu a spus că nici el, nici PNL nu au primit suma de 800.000 de dolari. Potrivit fostului premier, acest dosar Microsoft ar fi legat de licențele pe care statul român trebuia să le plătească firmei Microsoft. Hotărârile de Guvern de atunci ar fi inventariat licențele Microsoft și nu s-ar fi plătit niciun ban către această firmă în perioada mandatului său.

”Deci nu aveau cum să ajungă bani la mine, iar legătura se face cu consultanții pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract onorat în integralitate și alte obligații nu au existat. Consultanții la un moment dat au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului”, a mai spus el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...