Călin Popescu Tăriceanu, prima reacție după ce a fost acuzat de luare de mită: ”Nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea”

Iancu Andreea 11.01.2021, 16:19
Călin Popescu Tăriceanu, prima reacție după ce a fost acuzat de luare de mită: ”Nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea”

Fostul președinte ALDE a oferit prima reacție cu privire la acuzația de luare de mită. Călin Popescu Tăriceanu se consideră nevinovat, argumentând faptul că sumele de bani pe care le-ar fi obținut în timpul mandatului de premier nu au ajuns niciodată la el. Pe de altă parte, DNA solicită lui Klaus Iohannis acordul pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită. Ce sumă de bani ar fi obținut fostul premier

În perioada 2007-2008, când Tăriceanu se afla în fruntea Guvernului României, politicianul ar fi obținut o sumă importantă drept mită. Conform procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fostul premier ar fi primit în mod indirect banii, prin intermediul reprezentanților unei companii austriece. Foloasele materiale obținute ar fi reprezentat sumele plătite ce constau în plata unor servicii de consultanță. În schimbul banilor, Tăriceanu și-ar fi exercitat atribuțiile pentru adoptarea unei serii de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

Potrivit unor surse judiciare, compania de la care Călin Popescu Tăriceanu ar fi primit mită suma de 800.000 de dolari este Fujitsu Siemens Computers. De numele acesteia este legat și dosarul Microsoft, în care au fost implicați numeroși demnitari români. În acest context, DNA solicită președintelui Klaus Iohannis aprobarea începerii urmăririi penale în cazul lui Tăriceanu, cu toate că același dosar era trimis Senatului încă din noiembrie 2018. Pe atunci se solicita încuviințarea urmăririi penale împotriva politicianului, care se afla în funcția de senator. După mai multe tergiversări, în iunie 2019 Senatul a respins cererea DNA. Acum, procurorii afirmă că au fost administrate probe suplimentare.

Tăriceanu susține că este nevinovat
Tăriceanu susține că este nevinovat

Reacția lui Tăriceanu cu privire la acuzațiile care i se aduc

În cadrul unei intervenții pentru Antena 3, fostul premier a vorbit despre acuzațiile DNA. Politicianul consideră că acest dosar este fabricat și nu este decât o înșiruire de presupuneri la adresa sa, fără ca acestea să aibă un fond de adevăr.

Știu că acest dosar a fost deschis cu mult timp în urmă. Era o serie de acuzații care nu erau deloc evidente și clare și anume eu eram acuzat de luare de mită, dar în dosarul de la procuratură se spunea că de fapt banii nu au ajuns la mine. Banii ar fi fost luați de altcineva cu care eu nu am avut nicio legătură. Genul de dosar făcut de DNA pe considerente politice, deci un dosar care avea 17 mii de pagini trimis la Parlament în care nu am găsit nimic care să fie acuzator la adresa mea. E o însăilare de presupuneri și de aberații juridice care încercau să mă pună într-o lumină nefavorabilă, a spus Tăriceanu, luni, la Antena 3.

„Am o experiență de 30 de ani care mă face să cred că nimic nu este întâmplător”

La mine nu a ajuns niciun ban și nu avea de ce să ajungă niciun ban. Țin să vă spun următorul lucru, că acest dosar Microsoft e legat de licențele pe care statul român trebuia să le achite firmei Microsoft. În perioada mandatului meu, cu toate că au fost luate patru hotărâri de guvern, dintre care una vizată inclusiv de procurorul general de atunci, doamna Koveși, aceste patru hotărâri de Guvern nu au făcut decât să inventarieze licențele Microsoft și nu s-a plătit niciun ban către firma Microsoft în perioada mandatului meu.

Deci nu aveau cum să ajungă bani la mine, iar legătura se face cu consultanții pe care PNL i-a avut o perioadă de vreme, care au avut un contract onorat în integralitate și alte obligații nu au existat. Consultanții la un moment dat au dat în judecată PNL pentru recuperarea sumei integrale a contractului.

Nici eu, nici PNL nu am primit această sumă. Această sumă de 800 de mii de dolari e în capul DNA, că ar fi fost într-un fel virată sau folosită de PNL. Dar nici în dosar eu nu apar ca fiind beneficiarul vreunei sume și nici PNL-ul, ca să fie clar, a mai spus Tăriceanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...