Leguma de primăvară care bate roșiile la preț, în piețele din România. Se vinde cu 50 de lei kilogramul: „Foarte scumpe!”

Stan Filon, Radu Constantin 28.04.2023, 08:34
Leguma de primăvară care bate roșiile la preț, în piețele din România. Se vinde cu 50 de lei kilogramul: „Foarte scumpe!”

Multe dintre legumele de primăvară româneşti au început să apară deja pe tarabele din piețe, însă, momentan, acestea au niște prețuri foarte mari, care îi țin pe români la depărtare. Oamenii se bucură că le văd, dar prețul îi fac să bată în retragere.

Leguma de primăvară care bate roșiile la preț, în piețele din România

Fasolea păstăi a apărut pe multe tarabe din piețe, însă aceasta se vinde acum la un preț foarte mare. Cu banii pe care comercianții îi cer, românii își pot cumpăra două kilograme de carne, așa că mulți se uită doar cu jint. Fermierii vând fasolea păstăi cu 25 de lei kilogramul, iar până în piaţă, preţul se dublează.

Fermierii din Matca, unul dintre cele mai mari zone legumicole din ţară, aproape au terminat de cules prima recoltă de fasole păstăi.

Leguma de primavara care bate rosiile la pret, in pietele din Romania. Se vinde cu 50 de lei
Leguma de primavara care bate rosiile la pret, in pietele din Romania. Se vinde cu 50 de lei

Fasolea păstăi se vinde la producător cu 25 de lei

„Reporter: Cu cât pleacă de la producător?

Costel, legumicultor- 20, 25 de lei kg. E foarte scumpă. E mai pretențioasă la caldura, nu se face pe timpul iernii. Primavara devreme, necesită multă caldura si asta inseamna cheltuieli în plus”.

Fasolea verde se vinde la tarabe la preţuri prohibitive. Așa se întâmplă într-o piaţă din Capitală, unde comericanţii fac preţul în funcţie de cât cumpără clientul. Prețul afișat este de 50 de lei kilogramul, însă comercianții sunt dispuși să negocieze, dacă au și cu cine.

„Vânzător: 40 de lei, 30 de lei, depinde de client. Dacă ia 100 de grame ce să îi las?
Reporter: Şi cât trebuie să ia ca să fie 30 de lei?
Comerciant: Nu ştiu, două kile, trei”.

„Cumpărător: Eu nu iau, deocamdată! Nu iau că nu îmi permit. Foarte scumpe! La pensia mea de 1.000 de lei ce să cumpar? Prețurile au sărit foarte mult, din păcate”.

1 kg de fasole păstăi sau 2 kg de carne?

Din cauza prețului foarte mare, sunt multe orașe unde fasolea încă nu a apărut la tarabe. Comercianții se tem să cumpere leguma, din cauza prețului prea mare. Riscă să rămână cu marfa nevândută.

„Reporter- Aici, în piaţă, nu găsim?
Comerciant: Nu, nu!
Reporter: Nu le cumpără oamenii?
Comerciant: Nu! Este suma prea mare! La Galaţi e nivelul de trai foarte scăzut. Să dea cineva 50 de lei pe kg, nu cred că îi convine”.

Productorii spun că preţurile la legume vor scădea în perioada următoare, deoarece tot mai mulţi legumicultori vor ieşi cu recoltele pe piaţă, așa că se va forma o concurență care va face ca prețul să scadă.

Compoziție Foto: Tomulescu Narcisa

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...