Cât vor costa roșiile românești la piață. Prețul care bate orice record!

Beatrice Dumitru 22.04.2023, 14:16
Cât vor costa roșiile românești la piață. Prețul care bate orice record!

În piețe și-au făcut apariția legumele de primăvară și urmează și roșiile românești, dar acestea se vor vinde la preț de delicatese și nu își va permite oricine să cumpere. Producătorii susțin că scumpirile din ultima vreme îi obligă să vândă tomatele la prețuri așa mari. Cât va costa un kilogram de roșii românești.

Ce preț vor avea roșiile românești

Prețurile legumelor și fructelor au crescut foarte mult de la începutul anului, iar românii plătesc mai mult decât grecii, spaniolii și italienii pentru acestea. Însă kilogramul de roșii produse la noi în țară va fi un lux pentru mulți oameni din cauza prețului ridicat.

Astfel, roșiile românești ar putea ajunge pe tarabe până la jumătatea lunii mai, dar agricultorii avertizează că acestea vor avea prețuri ridicate, deoarece au crescut foarte mult cheltuielile de producție, mai ales prețul la energie. Dacă anul trecut primele roșii s-au vândut în piețe cu 20 de lei pentru un kilogram, în acest an prețul va fi dublu.

Cât vor costa roșiile românești la piață. Prețul care bate orice record!
Roșiile românești vor apărea înainte de jumătatea lunii mai.

Anul trecut am început cu 20 de lei, dar asta a ţinut o perioadă, după care, dacă ţine producţia, preţul va fi undeva în jur de 10 lei. Interesul este să le vindem şi la urmă tragem linie: dacă mai punem sau nu mai punem. S-au scumpit şi seminţele, şi energie, şi substratul, cineva trebuie să suporte”, a declarat un legumicultor din Botoşani, citat de publicația Monitorul de Botoșani.

România, cea mai mare piaţă de desfacere a roșiilor din Turcia

Legumicultorii spun că ajutorul pe care îl iau prin Programul Tomata este crucial, iar acesta a stimulat creșterea producției de roșii. Astfel, producția a ajuns în 2022 la 760.000 tone, consumul fiind de 862.000 tone, potrivit datelor prezentate în Parlament de către ministrul agriculturii, Petre Daea.

Producţia de roşii a crescut constant din anul 2017, de când se aplică programul Tomata, producţia internă crescând de la 622.000 tone în 2016 la 753.000 de tone 2021 şi 760.000 tone în anul 2022, faţă de un consum uman de 862.000 tone. Se importă roşii în extrasezon, în perioada de iarnă. Faţă de anul 2017, producţia internă de roşii a crescut cu 20,1%, consumul uman de roşii a crescut cu 14%, iar consumul pe locuitor a crescut de la 38,1 kg pe locuitor la 45,1, deci cu 18%”, a precizat Petre Daea.

Cu toate acestea, România este cea mai mare piaţă de desfacere a roșiilor produse în Turcia. În 2022, țara noastră a fost pe primul loc în topul global al importatorilor de roșii turcești, astfel că românii au consumat tomate din această țară în  valoare de 65,22 milioane de dolari. Volumul exporturilor de roșii din Turcia a crescut în 2022 cu 4% față de 2021, ajungând la peste 377 de milioane de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...