Când se face, de fapt, rotația premierilor? PSD spune 1 iunie, însă termenul ar putea fi cu totul altul

Andrei Simion 31.03.2023, 23:05
Când se face, de fapt, rotația premierilor? PSD spune 1 iunie, însă termenul ar putea fi cu totul altul

Rotația premierilor s-ar putea face la un cu totul alt termen decât cel ce a fost anunțat de PSD, adică 1 iunie. Se conturează trei scenarii posibile, la aproape un an și jumătate de la semnarea protocolului referitor la rotativa guvernamentală.

Cele trei scenarii referitoare la rotația premierilor

Primul și cel mai plauzibil scenariu este respectarea protocolului ce prevede un termen de finalizare la sfârșitul lunii mai, când ar urma ca un premier social-democrat să îi ia locul lui Nicolae Ciucă. Ministerele ar urma să fie schimbate potrivit deciziei din Coaliție luată în urmă cu un an și jumătate.

Însă, se conturează și un al doilea scenariu, referitor la schimbarea miniștrilor. Discuțiile ar putea fi unele tensionate, pentru că social-democrații nu vor să renunțe la anumiți miniștri, iar liberalii nu vor să cedeze anumite portofolii.

Un al treilea scenariu este cel în care rotativa guvernamentală ar avea loc abia în luna septembrie, pentru că ar apărea probleme referitoare la rezolvarea situației din PNRR și a măsurilor pe care Guvernul și le-a propus.

Nicolae Ciucă, actualul președinte al PNL, ar trebui, în teorie, să preia funcția de președinte al Senatului. Însă, prim-ministrul nu ar vrea să ajungă în fruntea Senatului și nici în funcția de ministru al Apărării Naționale, pe care a ocupat-o anterior. O altă variantă este să preia o funcție de vicepremier. Însă, toate acestea ar trebui să fie decise în PNL.

Vesti noi despre pensiile romanilor. Marcel Ciolacu vorbeste despre o noua schema de calcul
Marcel Ciolacu. Foto: Inquam/ George Calin

Marcel Ciolacu, despre rotația premierilor

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, vineri, că rotația premierilor va fi făcută până pe 1 iunie. El a evitat să spună dacă îl va păstra în Guvern pe șeful Partidului Național Liberal.

„Rotația premierilor și acordul politic făcut se va respecta așa cum este. Nu discutăm… PSD este partidul care a câștigat alegerile și cel mai mare partid din România. Ne-am asumat un lucru și sunt ferm convins că și partenerii noștri își vor asuma lucrul convenit împreună. Cu alte cuvinte, rotația se vă încheia până la 1 iunie”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susține că UDMR nu îşi va schimba ministerele în urma rotativei guvernamentale.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe