Legenda morii care dă timpul înapoi. Este singura din Țara Almăjului care macină invers. Povestea spune că a fost vrăjită de o zână

Diana Timișoreanu 02.11.2021, 10:30

În pitorească zonă a morilor de apă de la Rudăria, una are o poveste aparte. Moara respectivă, numită Îndărătnica, macină cerealele altfel decât celelalte, pentru că pietrele ei se mișcă în sens invers, fiind singura de acest fel. Legenda spune că asta se întamplă după ce doi îndrăgostiți, despărțiți de familiile lor, au avut parte de ajutorul unei zâne, care a vrăjit moară, cea la care s-au întâlnit cei doi, să macine invers. Asta a dat și timpul înapoi, astfel încât cei doi au putut să fie din nou tineri și să rămână împreună.

Legenda morii care dă timpul înapoi

Ținutul Almăjului este străbătut de numeroase cursuri de apă. Iar locanicii au înțeles repede că pot folosi asta în favoarea lor. Mai precis, apa putea să pună în mișcare nenumărate mori. Cea mai cunoscută zona este cea de la Rudăria, acum Eftimie Murgu, unde funcționau aproape 50 de mori, din care astăzi au mai rămas doar 22.

Satele almăjene sunt toate așezate pe firul unei ape. Probabil și datorită acestui fapt, oamenii și-au găsit locul unde să pună aceste mori unde își făceau făina trebuitoare mâncării lor, dar și animalelor, spune Gheorghe Rancu, un localinc.

Fiecare moară are povestea ei, unele intrate în legendă.  Printre cele mai impresionante se numără cea a morii supranumită Îndărătnica dintre râuri, un loc în care se spune că timpul poate fi întors îndărăt.

Acolo ar fi o mașină a timpului. Almăjenii așa cred, că acolo ar fi mult adevăr. Doi tineri se întâlnesc la moară, se plac și se hotărăsc să se căsătorească, începe povestea, așa cum este spusă ea acum de Mihai Vlădia, locuitor al zonei.

Legenda morii care da timpul inapoi
Legenda morii care da timpul inapoi

Familiile nu sunt însă de acord. Iar tinerii se despart și își văd de viață. Legenda continuă însă cu întâlnirea celor doi, peste ani, tot la moară. O noapte cu lună plină în care o zână bună i-a văzut și le-a înțeles suferința.  Le-ar fi spus celor doi să rămână acolo până dimineața. Atunci au observant că pietrele morii măcinau îndărăt, în sens invers fața de toate celelalte. Cei doi se privesc și își dau seama că sunt, din nou, tineri. Și li se oferă ocazia să fie din nou împreună.

Dincolo de legendă, erau ore la care aveai voie să macini la moară, moștenite sau date ca zeste. Se spune că făina de acolo este mult mai bună decât oricare alta, pentru că este procesată ca pe vremuri. Unele mori au și vârtelniță, o instalație prin care se pot spăla covoare sau pături.

În trecut, erau multe familii, fiecare cu moara ei. Unde se măcinau grâne și se spălau rufe. Acum, morile de apă din Banat sunt incluse într-un program prin care se  dorește refacerea unor trasee turistice care să le includă, precum și renovarea celor pe care trecerea timpului le-a stricat.

Urmăriți Impact.ro și pe