Legenda lui Moș Nicolae. De ce pune cadouri în ghetuțe?

Emanuela Pană 05.12.2023, 14:12
Legenda lui Moș Nicolae. De ce pune cadouri în ghetuțe?

În inima tradițiilor de iarnă, figura generoasă a lui Moș Nicolae ocupă un loc de cinste. De-a lungul secolelor, povestea lui a fost transmisă din generație în generație, îmbogățindu-se cu noi detalii și semnificații. În acest articol, vom explora originea și semnificația pe care o are legenda lui Moș Nicolae, încercând să înțelegem de ce obiceiul de a pune cadouri în ghetuțe a devenit atât de îndrăgit în multe colțuri ale lumii.

Legenda lui Moș Nicolae: de unde a pornit totul?

Moș Nicolae, cunoscut și sub numele de Sfântul Nicolae, este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai creștinătății, sărbătorit în fiecare an pe data de 6 decembrie.

Născut în secolul al IV-lea în orașul Patara, din regiunea Lycia a vechii Grecii (în prezent parte din Turcia), Nicolae era fiul unor părinți bogați și devotați, care l-au crescut în spiritul credinței creștine.

După moartea timpurie a părinților săi, Nicolae a ales să își dedice viața slujirii celorlalți și a devenit preot, ulterior avansând la rangul de episcop. Era cunoscut pentru generozitatea sa față de cei nevoiași și pentru minunile pe care le-a făcut.

Una dintre cele mai cunoscute povești despre el este aceea în care a salvat de la prostituție trei fete sărace, aruncând saci cu aur pe fereastra casei lor în timpul nopții, pentru a le asigura zestrea și a le salva astfel de la o viață de mizerie.

Această faptă de caritate a devenit unul dintre pilonii centrali ai legendei lui Moș Nicolae, simbolizând spiritul dăruirii și al bunătății fără așteptarea recunoștinței.

Citește și: Ce cadouri nu e bine să faci de Moș Nicolae? Aduc ghinion mare în viața celor care le primesc

De ce pune cadouri în ghetuțe sau cizmulițe?

Obiceiul de a pune cadouri în ghetuțe își are originea în povestea zestrelor salvatoare pe care Sfântul Nicolae le-a oferit fetelor sărace. Potrivit tradiției, în seara de dinaintea sărbătorii Sfântului Nicolae, copiii își curăță ghetuțele sau cizmulițele și le lasă la fereastră sau lângă ușă, în speranța că Moș Nicolae le va vizita și le va umple cu dulciuri, fructe sau mici cadouri, ca semn al generozității și bunătății sale.

Legenda lui Mos Nicolae
Copiii isi pregatesc an de an ghetulete in asteptarea lui Mos Nicolae

Pregătirea ghetuțelor pentru Moș Nicolae este un obicei drag copiilor și face parte din magia sărbătorilor de iarnă. Iată cum se desfășoară acest ritual:

  • Curățarea ghetuțelor: înainte de seara de 5 decembrie, copiii sunt încurajați să-și curețe bine ghetuțele sau cizmulițele. Acest gest simbolizează nu doar respectul față de Moș Nicolae, ci și dorința de a primi ceva frumos și curat.
  • Așezarea ghetuțelor: După ce sunt curățate, ghetuțele sunt așezate cu grijă într-un loc special. De obicei, acestea sunt lăsate lângă ușa de la intrare sau la fereastră. Uneori, copiii le pun lângă șemineu sau sub bradul de Crăciun, dacă există unul deja împodobit în casă.
  • Așteptarea cadourilor: Peste noapte, în timp ce copiii dorm, se spune că Moș Nicolae vine și umple ghetuțele cu diverse daruri: dulciuri, fructe, jucării sau alte surprize. Este un moment plin de emoție și bucurie, copiii trezindu-se dimineața pentru a vedea ce le-a adus Moș Nicolae.

Vezi și: Moș Nicolae: pe ce dată pică și cum a luat naștere tradiția darurilor în ghete?

Ce primesc copiii neascultători de la Moș Nicolae?

Pe lângă darurile plăcute oferite copiilor cuminți, legenda lui Moș Nicolae include și o notă educativă pentru cei care nu s-au comportat exemplar pe parcursul anului.

Se spune că Moș Nicolae, în rolul său de ocrotitor și educator, îi vizitează și pe copiii obraznici, lăsându-le nu cadouri, ci un simbol al nevoii de îmbunătățire a comportamentului: o nuielușă.

Potrivit obiceiului, crenguța folosită ca nuielușă ar trebui să fie o ramură tânără de măr, care se va pune, ulterior, într-un pahar cu apă. Dacă până la Crăciun crenguța începe să înmugurească, asta înseamnă că respectivul copil și-a îmbunătățit comportamentul și că Moș Nicolae l-a absolvit de greșeli.

Prin această tradiție, Moș Nicolae se angajează în educarea copiilor, încurajându-i să își îndrepte greșelile și să aibă o conduită mai bună în anul care urmează. Astfel, Moș Nicolae nu este doar un purtător de daruri, ci și un ghid moral.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...