Legea offshore, adoptată în Parlament. Ciucă: În cinci ani vom deveni independenți din punct de vedere energetic – Update

Ana Anitoiu 18.05.2022, 12:15
Legea offshore, adoptată în Parlament. Ciucă: În cinci ani vom deveni independenți din punct de vedere energetic – Update

Legea offshore va fi adoptată miercuri în Parlament, astfel că vor putea începe investițiile de exploatare a resurselor. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat care va fi prima investiție și a declarat că în următorii cinci ani, România va deveni independentă din punct de vedere energetic.

Legea offshore, adoptată. Care va fi prima investiție

Update miercuri, 18 mai, ora 12:15. Legea offshore a fost adoptată plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. Au fost 248 de voturi „pentru” şi 34 „împotrivă”. Legea va merge la președintele Klaus Iohannis spre promulgare.

Știre inițială: 

Premierul a spus că prima investiție după adoptarea Legii offshore va începe luna viitoare. Este vorba despre investiția Black See Oil and Gas în Marea Neagră. La finalul lunii iunie, va intra în sistem prima moleculă de gaz obținută.

„Avem oportunitatea ca prin măsurile pe care le luăm să devenim cu adevărat independenți din punct de vedere energetic și al asigurării resursei de gaze. Au fost luate măsuri concrete, avem certitudinea că într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile să putem să deveni independenți din punct de vedere energetic.

În ce privește resursele de gaze, azi se va aproba legea offshore în Parlamentul Românei, vom crea astfel predictibilitatea și posibilitatea ca investițiile în on shore și off shore să demareze. Prima investiție va demara luna viitoare, Black See Oil and Gas în Marea Neagră. La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistem”, a fost declarația premierului.

Nicolae Ciucă a mai spus că există proiecte asigurate la OMV Petrom și Romgaz astfel încât, nu mai târziu de anul 2026, România să aibă gazul necesar pentru a asigura independența pentru consumul public și ramuri în industria petrochimică și, eventual, pentru export.

Legea offshore va fi adoptata miercuri in Parlament
Nicolae Ciuca. Inquam Photos/ Ilona Andrei

Nicolae Ciucă, despre investiții stabilite în țară

Prezent la un eveniment organizat de Romanian Business Leaders, Nicolae Ciucă a mai vorbit despre digitalizare și despre energia verde, a căror promovare se înscrie între obiectivele coaliției de guvernare. Premierul a anunțat că, începând de la 1 iulie, va fi obligatorie digitalizarea părții de facturare business to business.

„Este esențială valorificarea fondurilor de care beneficiază România din PNRR, oportunități din care 60% sunt dedicate proiectelor de mediu și celor de transformare digitală. Avem resurse importante pe care trebuie să le mobilizăm în acest sens. Reprezentanții guvernului vor oferi mai multe detalii”, a mai spus prim-ministrul.

Nicolae Ciucă a precizat că este vorba despre: modernizarea infrastructurii, inclusiv electrificare, cu o investiție de 3,9 miliarde de euro; mobilitate urbană, pentru care este alocată suma de 1,8 miliarde de euro; eficiență energetică a clădirilor, 2,7 miliarde de euro; biodiversitate 1,1 miliarde de euro; digitalizarea administrației publice, 1,5 miliarde de euro; precum și digitalizarea educației, cu 881 de milioane de euro.

Nicolae Ciucă, despre energie verde

De asemenea, Nicolae Ciucă a spus că sunt alocate fonduri pentru energia verde, pentru eficiența energetică pentru transport fără poluare și mediu curat. Premierul a menționat că a fost lansat deja primul program pe PNRR – valul renovării în valoare de 1,8 miliarde de euro, bani ce pot fi accesați în acest an.

„Deja primul apel a fost realizat, a mai rămas o sumă de bani care va necesita un al doilea apel de proiecte. A fost lansat fondul local în valoare de 2,7 miliarde de euro, ghidurile au fost publicate urmează apelul de proiecte.

Ieri după amiază împreună cu liderii coaliției și ministerele de linie am discutat despre măsurile pe care trebuie să le luăm la nivel guvernamental astfel încât obiectivele până la sfârșitul lunii iunie să fie realizate”, a spus șeful Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă a adăugat că vor fi implementate, prin urmare, proiecte de digitalizare a administrației publice, a sistemului de sănătate și a celui de educație. Prim-ministrul a mai spus că urmează să fie lansată o schemă de ajutor de stat pentru pregătirea și recalificarea angajaților, astfel încât să crească performanțele digitale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...