Legea insolvenței a fost modificată de Guvern. Executările silite vor fi suspendate timp de 4 luni

Ana Anitoiu 10.02.2022, 14:08
Legea insolvenței a fost modificată de Guvern. Executările silite vor fi suspendate timp de 4 luni

Legea insolvenței a fost modificată, joi, de Guvern. Aceasta transpune în dreptul românesc o directivă europeană și prevede, printre altele, că executările silite vor fi suspendate până la patru luni. Executivul a precizat că aceasta este o oportunitate pentru însănătoșirea mediului de afaceri românesc, în contextul pandemiei de coronavirus.

Cum a modificat Guvernul legea insolvenței

Potrivit Guvernului. companiile economice vor putea lua măsuri de restructurare încă de la primele semne de dificultate, astfel încât să nu ajungă la eșec. Scopul este de a preveni ieșirea din circuitul economic a companiilor viabile și reluarea activității economice a firmelor cu dificultăți financiare.

„Proceduri mai clare, mai flexibile, cu o mai largă marjă de negociere a debitorului cu creditorii săi, sub umbrela unei suspendări de maximum 4 luni a executărilor silite, instrumente procedurale adaptate unei stări de dificultate incipientă vor veni în sprijinul antreprenorilor afectaţi de pandemie.

În acelaşi timp, creditorii companiilor vor beneficia de un grad mai mare de recuperare a creanţelor prin apelarea la mecanisme de restructurare încă de la primele semne de dificultate”, a transmis Guvernul.

Legea insolventei a fost modificata de Guvern
Legea insolventei, modificata de Guvern

Ce mai prevede noua lege a insolvenței

De asemenea, noua lege a insolvenței adoptată de Guvern încurajează acordarea de finanţări în procedură şi cuprinde prevederi ce au ca scop eliminarea blocajelor ce tergiversează în procedurile de insolvenţă aprobarea unui plan de reorganizare.

Totodată, propunerea adoptată de Guvern prevede introducerea unei noi proceduri pre-insolvenţă, acordul de restructurare preventivă, precum şi modificarea procedurii concordatului preventiv.

Noua procedură pre-insolvență se adresează acelor debitori care se află la începutul dificultăților, fără să fi fost declanșate executări silite. Potrivit Executivului, această procedură este extrajudiciară în cea mai mare parte. Debitorii negociază cu creditorii în afara instanței, fără constrângeri de timp sau procedurale, urmând să sesizeze instanța abia la final, când acordul de restructurare a fost aprobat.

Ce prevede noua lege a insolvenței în cazul în care sunt începute executări silite

Pe de altă parte, pentru firmele aflate în dificultăți mai mari, când este previzibilă declanşarea urmării de către creditori sau au fost începute executări silite individuale, debitorii au la dispoziție o procedură mai complexă de restructurare, concordatul preventiv.

În cadrul acesteia, debitorul poate beneficia de o suspendare a executărilor silite individuale pe o perioadă de trei luni, cu posibilitatea prelungirii, cu garanţii adecvate pentru creditori.

Mai mult, proiectul de lege adoptat de Guvern încurajează utilizarea mijloacelor electronice pentru  realizarea demersurilor procedurale, astfel încât să fie facilitată ajungerea într-un termen cât mai scurt la un rezultat favorabil în negocierea acordului de restructurare sau a planului de restructurare.

Guvernul a mai transmis că va susține dezbaterea proiectului de lege în Parlament în procedură de urgenţă. Executivul a precizat că noile prevederi sunt așteptate, după cum s-a dovedit în urma consultărilor cu mediul de afaceri și corpurile profesionale cu competenţe în domeniul procedurilor de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...