Proteste zilnice ale angajaților STB în București. Problemele cu care se confruntă aceștia și teama insolvenței

Elena Avramescu 17.01.2022, 10:20
Proteste zilnice ale angajaților STB în București. Problemele cu care se confruntă aceștia și teama insolvenței

Societatea de Transport București (STB), fost RATB și ITB, fiind una dintre companiile pe care Nicușor Dan le vedea de bază în mandatul său, Societatea de Transport București (STB), are probleme la început de săptămână. Astfel că Sindicaliștii doresc să protesteze zilnic începând de luni, între orele 11 și 13, chiar în fața sediului Societății de Transport București din bd. Dinicu Golescu.

Proteste zilnice ale angajaților STB în București

Se pare că nu puține sunt probleme cu care se confruntă, fiind vorba despre gestionarea proastă a situației financiară din ultimele luni a STB-ului, când trebuia să recupereze o sumă de 1,4 miliarde de lei de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov. În plus, aceștia spun că finanțele sunt în continuare în dubiu, cu toate că prețul călătoriei a fost mărit de la 1,3 lei la 3 lei.

Înafara de aceasta, mai există să teama intrării în insolvență din cauza unor datorii la ANAF de aproape un miliard de lei, dar și lipsa unui contract colectiv de muncă, desființarea mai multor posturi sau probleme cu piesele de schimb la autobuze și la anvelope.

În plus, se pare că ultima problemă a enumerat-o chiar Mihai Trancă, liderul Sindicatului Liber din STB, fiind șofer pe autobuzul 139, care leagă Piața Leul de lângă Cotroceni și cartierul Ferentari – Zețari.

„Nu mai avem piese. De exemplu, luând autobuzele Otokar, din timpul administrației precedente, acestea și-au îndeplinit deja norma de garanție a anvelopelor. Norma e de 160.000 de kilometri. Ar fi trebuit schimbate anvelopele deja”, a spus Trancă, potrivit Libertatea.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Proteste zilnice ale angajatilor STB in Bucuresti
Proteste zilnice ale angajatilor STB in Bucuresti

Se pare că, la autobuzele vechi, Mercedes Euro 3 și Euro 4, nu au mai fost aduse piese de schimb de mai bine de un an.

„Oamenii au credite, au datorii, se gândesc că pot rămâne fără locuri de muncă, aud și ei că există datorii mari”, a continuat acesta.

Mai mulți angajați STB au semnat deja solicitarea de a negocia un contract colectiv de muncă și vor o majorare cu 35% a salariului de încadrare.

Stelian Bujduveanu, reprezentantul administrației, și viceprimarul Capitalei, a negat posibilitatea intrării în insolvență a societății de transport.

„Ca o companie să intre în insolvență, cineva trebuie să solicite asta: fie STB, fie ANAF. Or, nu a fost făcută o astfel de cerere, deci nu se pune problema”, a declarat Bujduveanu, potrivit sursei citate.

Directorul STB, Adrian Criț, a spus același lucru ca și viceprimarul Capitalei.

„Am preluat STB în primăvară anul trecut cu o datorie la ANAF de un miliard de lei, iar acum au mai rămas de plătit 900 de milioane de lei. Dar suma asta, am reușit să convingem ANAF, este eșalonată pe 5 ani și plătim în jur de 16 milioane de lei lunar. Nu putem vorbi, așadar, de insolvență”, a spus Criț, contactat de ziar.

Adrian Criț a spus, totuși, că o parte dintre problemele despre care vorbesc sindicaliștii, dar lucrurile nu stau chiar așa, deoarece unele aspecte nu depind de instituție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...