EXCLUSIV

Legea care prevede montarea panourilor fotovoltaice, o nouă reglementare în domeniul energiei, greu de aplicat. Antreprenor: „Foarte multe firme se vor expune riscului de a fi sancționate”

Gabriela del Pupo 18.01.2023, 17:09
Legea care prevede montarea panourilor fotovoltaice, o nouă reglementare în domeniul energiei, greu de aplicat. Antreprenor: „Foarte multe firme se vor expune riscului de a fi sancționate”

În plină criză energetică legiuitorii nu par să poată gândi legi care să fie și aplicabile de către furnizorii de servicii. În ultimii doi ani furnizorii de energie au întâmpinat nenumărate dificultăți în ceea ce privește aplicarea nenumăratelor modificări la ordonanța de urgență care stabilea pragurile și regulile pentru compensare și plafonare a prețurilor. Se pare că istoria se repetă și cu legea care reduce TVA de la 19% la 5% pentru pompele de căldură, panourile fotovoltaice şi panourile solare termice. Această măsură se aplică pentru persoane fizice și instituții, firmele fiind excluse. Impact.ro a stat de vorbă cu managerul unei firme din domeniu care spune că riscurile la care se expun antreprenorii acum sunt foarte mari, pentru că legea nu este formulată clar.

„Foarte multe firme se vor expune riscului de a fi sancționate la plata TVA-ului neîncasat”

În orice lege, normele de aplicare trebuie să cuprindă cu exactitate toate activitățile desfășurate în domeniul care este reglementat. În cazul de față, dacă o firmă asigură echipamentul pentru montarea panourilor fotovoltaice dar nu și instalarea lor, acea firmă se află într-o mare dilemă. Se aplică reducerea de TVA direct la cumpărător sau la firma care instalează panourile la beneficiar? Repercusiunile sunt extrem de grave pentru firme care vor aplica reducerea în necunoștință de cauză.

„Din păcate, Legea pentru completarea art.291 alin. (3 ) nr.227/2015 privind codul fiscal prin care TVA-ul a fost modificat de la 19% la 5% ,pentru procurarea ’’panourilor fotovoltaice’’, a indus un haos care s-a generalizat în toata piața de profil, din care foarte multe firme se vor expune riscului de a fi sancționate la plata TVA-ului neîncasat atunci când deja au început să factureze cu 5% doar componente, spre exemplu doar panouri fotovoltaice, către beneficiarii persoane fizice.

Dacă citim cu atenție termenii în care se poate aplica TVA-ul redus de 5%, termeni publicați in M.O. Nr.40/13.01.2023, apare în mod repetat sintagma ‚’’ livrarea si instalarea’’, iar conform limbii române conjuncția ’’Și’’, în acest caz, ar traduce ca acest procent redus de TVA este valabil doar în condițiile în care beneficiarul achiziționează un sistem complet.”, explică Flavius Iliescu, manager Petawatt Energia.

Schimbari in cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice 2023

„Din păcate, foarte multe firme s-au și grăbit sa factureze începând cu data de 16.01.2023 folosind acest procent redus de TVA”

Proiectul de lege inițiat de Cristina Prună, deputat USR, are ca scop încurajarea cetăţenilor să investească în metode alternative de producţie a energiei şi să îşi reducă astfel consumul din reţeaua naţională. Din păcate se pare că atunci când vine vorba de aplicarea legii antreprenorii nu găsesc răspunsuri la instituțiile statului care trebuie să vină cu lămuriri și informări suplimentare, în cazul acesta ANAF.

„Din păcate, foarte multe firme s-au și grăbit sa factureze începând cu data de 16.01.2023 folosind acest procent redus de TVA. În acest moment cei care au înțeles riscul la care s-ar putea expune, au solicitat lămuriri de la ANAF urmând, probabil , ca aceste aspecte sa fie clarificate cat mai curând.

Aș fi încercat sa discutam mai întâi despre riscurile pe care le introduce noua legislație privind evaziunea din acest domeniu, dar deja cred că cer prea mult, când toată această ’facere de bine’ a generat o mare debandadă din partea unor oameni care au avut suficient timp sa citească și sa înțeleagă ce au votat. Eh, țuica ’’geaba’’ nu-i ca apa de după, ca sa completez într-o formulă la fel de românească.”, spune managerul.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...