EXCLUSIV

UE promite mai puțină birocrație și taxe mai mici printr-un set unic de reguli fiscale. Consultant fiscal: „Avem două, TVA și accize, până trec și la profit, mai e cale lungă”

Gabriela del Pupo 29.11.2022, 12:43
UE promite mai puțină birocrație și taxe mai mici printr-un set unic de reguli fiscale. Consultant fiscal: „Avem două, TVA și accize, până trec și la profit, mai e cale lungă”

Comisia Europeană vine cu o propunere de acordare a politicilor fiscale ale tuturor state membre UE. Principalele obiective anunțate de comisarul UE pentru economie sunt reducerea birocrației sau o mai bună rată de colectare a TVA-ului, problemă generalizată care a dus la pierderi substanțiale în 2020. Impact.ro a stat de vorbă cu consultantul fiscal Adrian Bența, care este de părere că aceste măsuri nu vor exclude responsabilitatea fiecărui stat în parte de a combate munca la negru sau de a se asigura că are o rată bună de colectare a TVA-ului.

„Este o problemă la nivel european, dar este o problemă a individuală a fiecărui stat membru”

Deocamdată la nivelul Uniunii Europene sunt stabilite prin directive norme standard referitoare la TVA, dar fiecare sta poate să decidă modul de aplicare. De asemenea fiecare stat în parte decide procentul cu care impozitează activitățile comerciale desfășurate pe teritoriul fiecărei țări și aprobările necesare. Propunerea anunțată de comisarul Paolo Gentiloni, vizează un nou sistem de impozitare a corporațiilor pentru asigurarea unei piețe integrate la nivel european.

„Dacă o cheltuială este deductibilă într-un stat este deductibilă în toate statele membre, dar nu cred că se va ajunge atât de departe. Să vedem întâi ce proiecte de directivă vor avea, până atunci nu cred că o să fie un sistem comun de impozitare. Avem două, TVA și accize, până trec și la profit, mai e cale lungă.

Sunt două chestiuni total diferite, munca la negru este munca la negru, care este o problemă națională, legislația la lucrătorul transfrontalier este deja reglementată de mult timp, prin urmare problema este doar de aplicare a legislației. Nu o să vină nimeni din UE să îți combată ție evaziunea fiscală aici în România, dacă o combați bine, dacă nu asta e, nu ai bani.

Este o problemă la nivel european, dar este o problemă a individuală a fiecărui stat membru, în nici un caz nu o să vedem noi inspectori francezi căutând TVA-ul la comercianții de la piața Rahova.”, spune consultantul fiscal Adrian Bența.

Sistemul de facturare electronică ar permite statelor membre să recupereze taxele neîncasate până în prezent în timp, spune oficialul.

„Statele membre au pierdut 93 de miliarde de euro din neplata TVA -ului în 2020. Într-un moment în care nevoile de investiții continuă să crească și finanțele publice sunt limitate de nivelurile ridicate ale datoriilor, acestea sunt pierderi pe care nu le putem permite. Introducerea sistemelor de facturare electronică va permite statelor membre să recupereze 11 miliarde de euro în plus pe an în următorii zece ani din veniturile TVA neîncasate în prezent. Luna viitoare vom prezenta o propunere”, a declarat comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, vorbind la simpozionul privind impozitarea, scrie Il Sole24Ore, citat de Rador.

Adrian Benta

„Europa este deja regiunea cu cea mai mare impozitare din lume”

Unul dintre primele avantaje ale acestui pachet de măsuri ar urma să fie revizuirea directivei privind întârzierea efectuării plăților, 1 din 4 falimente se datorează faptului că facturile nu au fost plătite la timp, spun oficialii europeni, motiv pentru care este necesar acest pachet de măsuri. Paolo Gentiloni a mai mai punctat faptul că impozitarea forței de muncă este la un nivel foarte ridicat asigurând jumătate din veniturile fiscale.

„Atunci când reflectăm asupra viitorului politicii fiscale în UE, trebuie să ținem cont de un adevăr inevitabil: Europa este deja regiunea cu cea mai mare impozitare din lume. În UE, raportul dintre impozite și PIB este de aproximativ 40%, comparativ cu o medie de 33% în OCDE. Posibilitățile de a crește în continuare veniturile fiscale sunt limitate. Dar ne putem gândi cum să ne adaptăm mixul fiscal, să îl facem mai echitabil, mai ecologic, mai favorabil creșterii. Actualul mix fiscal al UE depinde în mare măsură de impozitele pe forţa de muncă, ce reprezintă mai mult de 50% din totalul veniturilor fiscale. Anul viitor, Comisia Europeană va propune un set unic de reguli fiscale pentru a face afaceri în Europa. Îl vom numi Befit, acronim pentru Business in Europe. Befit se va inspira din reforma celor doi piloni la nivel global, dar va merge şi mai departe, pentru a oferi un nou sistem de impozitare a corporațiilor care să se potrivească pieței noastre unice strâns integrate”, spune comisarul.

Noul cadru „va înlocui sistemele naționale de impozitare pe profit, reducând astfel costurile de conformare și barierele în calea investițiilor transfrontaliere. Befit – a adăugat comisarul UE – va avea caracteristicile fundamentale ale unei baze fiscale comune simplificate și ale repartizării profitului impozabil între statele membre. Va fi un alt pas important în lupta împotriva concurenței fiscale dăunătoare”. Comisia Europeană a lansat deja o consultare publică pe această temă, care va fi deschisă până pe 5 ianuarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...