Summit istoric în Spania. Miza întâlnirii dintre premierul Nicolae Ciucă și omologul spaniol. „Legăturile noastre sunt și mai strânse”

Ana Anitoiu 23.11.2022, 14:23
Summit istoric în Spania. Miza întâlnirii dintre premierul Nicolae Ciucă și omologul spaniol. „Legăturile noastre sunt și mai strânse”

Un summit istoric are loc, miercuri, în Spania. Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu omologul său spaniol, Pedro Sánchez. Prim-ministrul României a vorbit cu presa spaniolă despre miza acestei întâlniri, precizând că aproape un milion de români studiază, trăiesc și muncesc în această țară.

Miza întâlnirii dintre Nicolae Ciucă și omologul său spaniol

Nicolae Ciucă a fost primit cu onoruri militare, miercuri, la Castellón de la Plana, unde are loc prima şedinţă comună a Guvernelor spaniol şi român. Premierul României a fost întâmpinat de omologul său spaniol, Pedro Sanchez. Ceremonia a avut loc pe platoul din faţa clădirii Palatului Congreselor a inclus şi o fotografie oficială, fiind urmată de o reuniune bilaterală a celor doi premieri.

Miniştrii care-l însoţesc pe Nicolae Ciucă în Spania participă la întâlniri bilaterale cu omologii lor spanioli. Astfel, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va discuta cu ministrul Afacerilor Externe, UE şi Cooperării, Jose Manuel Albares. Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, va avea discuţii cu omologul său, Margarita Robles Fernandez.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, va participa la o întâlnire cu omologul său, Carolina Darias San Sebastian. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării rurale, Petre Daea, va discuta cu ministrul spaniol al Agriculturii, Pescuitului şi Alimentaţiei, Luis Planas Puchades. Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor publice şi Administraţiei, Attila Cseke, va vorbi cu ministrul spaniol al politicii teritoriale şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Isabel Rodriguez Garcia.

La finalul întâlnirilor dintre oficialii români și omologii lor spanioli a fost programată o reuniune plenară a delegaţiilor guvernamentale în cadrul unui dejun de lucru, urmată de o ceremonie de semnare a mai multor documente bilaterale. Vor fi parafate memorandumuri de înţelegere şi cooperare în domeniile: sănătate, muncă, externe, situaţii de urgenţă, agricultură și cultură.

Nicolae Ciucă, în presa spaniolă, despre summit

Premierul Nicolae Ciucă a dat un interviu pentru publicația spaniolă larazon.es, în cadrul căruia a vorbit despre motivul pentru care este important primul summit bilateral dintre România și Spania.

„Prima ședință comună a guvernelor României și Regatului Spaniei, desfășurată la Castellón, constituie concretizarea Parteneriatului Strategic bilateral, în perspectiva aniversării a zece ani de la preluarea puterii politice, în 2023.

Importanța întâlnirii noastre de la Castellon este confirmată de temele dialogului politic și de oportunitatea de a parafa mai multe documente bilaterale menite să consolideze cooperarea bilaterală. Reuniunea comună a guvernelor noastre este, de asemenea, un bun prilej pentru a promova noi oportunități economice și comerciale pentru țările noastre.

Spania nu este doar un partener strategic și un prieten apropiat al României. De-a lungul anilor, am reușit să construim o relație bazată pe prietenie și încredere reciprocă, pe un dialog politic substanțial și dinamic, cu o abordare constructivă și deschisă.

Consider deosebit de relevantă cooperarea economică puternică, precum și dosarele europene – de la utilizarea fondurilor UE, inclusiv prin Mecanismul de redresare și reziliență, la tranziția energetică – și, desigur, cooperarea noastră militară în calitate de membru NATO.”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre românii din Spania

De asemenea, Nicolae Ciucă a spus că legăturile dintre cele două țări sunt și mai strânse datorită comunității foarte puternice de români din Spania. Premierul i-a numit pe acești români „cetățeni loiali ai statului spaniol care contribuie la dezvoltarea societății și economiei Regatului Spaniei”.

Prim-ministrul a precizat că aproape un milion de români studiază, locuiesc și muncesc în Spania, comunitatea românească fiind bine integrată și foarte activă și, în același timp, reprezentând un catalizator pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Nicolae Ciucă le-a mulțumit cetățenilor și autorităților spaniole pentru primirea și integrarea românilor.

„Posibilitatea de a păstra cetățenia română în paralel cu obținerea celei spaniole este o solicitare constantă a diasporei românești din Spania. Contăm pe un dialog deschis și sincer pentru a identifica, împreună, cele mai bune soluții pentru a răspunde acestui interes puternic al diasporei noastre, ținând cont de sensibilitățile ambelor părți.

De asemenea, guvernul pe care îl conduc se străduiește să schimbe cât mai repede lucrurile în bine în țara noastră și să încurajeze cât mai mulți români care trăiesc acum în străinătate să se întoarcă acasă”, a spus Nicolae Ciucă.

În cadrul aceluiași interviu, Nicolae Ciucă a spus că România dorește consolidarea exporturilor tradiționale românești pe piața spaniolă, în sectorul auto, industria echipamentelor electrice și industria automatizărilor, precum și creșterea exporturilor în sectoare ce oferă noi oportunități, cum ar fi cele legate de transformarea digitală.

Nicolae Ciucă a mai spus că este importantă consolidarea securității interne a Uniunii Europene și eliminarea oricărei fragmentări în domeniul liberei circulații, astfel că o decizie pozitivă cu privire la extinderea Schengen servește direct acestui obiectiv.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...