Legea 5G, adoptată în Parlament. Merge spre promulgare la Klaus Iohannis. Ce prevede aceasta

Ana Anitoiu 07.06.2021, 21:27
Legea 5G, adoptată în Parlament. Merge spre promulgare la Klaus Iohannis. Ce prevede aceasta

Legea 5G a fost adoptată în Parlament, luni, și merge spre promulgare la președintele României, Klaus Iohannis. Un amendament la proiect se referă la perioada maximă în care pot fi folosite echipamentele și programele necesare.

Ce prevede Legea 5G, adoptată în Parlament

Mai exact, Legea 5G a fost adoptată de Senat – for decizional, după proiectul Guvernului, cu unele amendamente. Conform proiectului, furnizorii de comunicații vor putea folosi în rețelele 5G doar tehnologii, echipamente și programe software de la producători autorizați în prealabil prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului CSAT. În plus, documentul arată că România va ține cont de obligațiile față de Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

”Avizul (…) se va emite prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale pentru evitarea unor riscuri care pot decurge din:
a) controlul unui guvern străin asupra producătorului în lipsa unui sistem juridic independent;
b) absenţa unei structuri transparente a acţionariatului producătorului;
c) lipsa unui istoric de conduită corporativă etică a producătorului;
d) funcţionarea producătorului într-un sistem juridic care nu impune practici corporative transparente.”, arată Legea 5G.

Legea 5G, adoptata in Parlament. Ce prevede
Legea 5G a fost adoptata in Parlament

Amendament la Legea 5G

Un amendament la Legea 5G spune că tehnologiile, echipamentele și programele software folosite pentru asigurarea de servicii de comunicații electronice de tip 5G ai căror producători nu obțin autorizare pot fi utilizate pentru o perioadă de 7 ani. Excepție de la această regulă fac cele din nucleul rețelei, ce pot fi folosite timp de 5 ani.

„Prin amendament se propune ca elementele ce țin de rețeaua de acces radio și transportul traficului aferent acesteia, să mai fie utilizate pentru o perioadă de 7 ani, cu motivația că acest tip de echipamente au un impact însemnat inclusiv din punct de vedere financiar asupra rețelelor existente, iar activitățile ce se referă la înlocuirea acestora sunt mult mai consumatoare de resurse, inclusiv a resurselor de timp. În același timp, riscul de securitate cibernetică este unul limitat.

Pe de altă parte, elementele ce sunt incluse în nucleul rețelei reprezintă un risc de securitate semnificativ mai mare la nivel național și pentru rețea în ansamblul său. Prin nucleul rețelei se identifică partea centrală a unei rețele mobile de comunicații electronice care asigură servicii utilizatorilor potrivit profilului acestora și care este responsabilă de realizarea unor funcții critice precum autentificarea, localizarea, rutarea.”, arată motivarea amendamentului.

Legea 5G prevede și amenzi cuprinse între 1% și 5% din cifra de afaceri pentru furnizorii care folosesc tehnologii, echipamente și programe software în rețelele 5G puse la dispoziție de producători care nu au autorizare CSAT.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...