Legătura neștiută dintre Liviu Dragnea și Viktor Orban. Acum e totul clar

Luiza Moldovan 27.05.2020, 11:23

Troc politic în beneficiu personal. Așa s-ar defini relația de iubire politică dintre Liviu Dragnea și Viktor Orban. Dacă Dragnea i-a permis guvernului maghiar să investească sute de milioane de euro în Transilvania (și asta doar în baza unui acord verbal), premierul Ungariei a obținut voturile Diasporei din Ardeal.

Ce nu s-a știut despre relația Liviu Dragnea – Viktor Orban

Unde e România în toată ecuația asta? La mijloc, între interesele personale ale celor doi.

Investițiile Ungariei s-au făcut pe baza unui acord din priviri. Meleșcanu s-a uitat în ochii ministrului maghiar de Externe, Péter Szijjártó, (în 2017) și atunci cei doi au înțeles inevitabilul: că Transilvania are nevoie de investiții maghiare.

”În 2017, am vorbit cu Teodor Meleşcanu despre această problemă şi atunci am discutat condiţiile. Ne-am uitat unul în ochii celuilalt şi aşa am stabilit programul”, a recunoscut ministrul de Externe maghiar Péter Szijjártó, aflat marţi la Bucureşti.

Dar ministrul de Externe al PSD, Teodor Meleșcanu, a fost doar un pion în mâna lui Dragnea. Cel puțin, așa spun surse din interior, care argumentează cu faptul că relația de iubire dintre Dragnea și Orban s-a fundamentat pe faptul că ambii erau repudiați în Europa – unul pentru atitudinea nedemocrată, celălalt pentru atacul la Justiție prin adoptarea Ordonanței 13. În atari condiții, dacă nu mai aveau cu cine să se joace, cei doi au început să se joace împreună.

Orban și Dragnea = LOVE
Orban + Dragnea = LOVE

Dragnea era electrizat de Orban ca model politic

Surse interne ale PSD spun chiar că Dragnea ar fi fost vrăjit de Viktor Orban ca model de politician.

”Viktor Orban a fost modelul politic pe care l-a avut Dragnea. Era aproape fascinat de liderul de la Budapesta, începând de la mesaje naţionaliste şi terminând cu atitudinea faţă de Bruxelles”, a spus aceasta.

Pe de altă parte, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a spus marți, după întâlnirea cu omologul său maghiar, că nu există un acord clar al României pentru investițiile maghiare în România. Există, însă Strategia Unității Naționale pe care Ungaria a adoptat-o în 2011, cu scopul reunirii maghiarilor din bazinul carpatic. Și mai există și Planul Kos Karoly, din 2016, care a trasat prioritățile de dezvoltare economică a Transilvaniei, ca parte a acestei strategii.

Urmăriți Impact.ro și pe