EXCLUSIV

Legătura dintre cutremurul devastator din Turcia și valul de seisme din România, în această dimineață. „Falia lor seismică e mult mai sensibilă”. EXCLUSIV

Alexandru Catalan 06.02.2023, 10:40
Legătura dintre cutremurul devastator din Turcia și valul de seisme din România, în această dimineață. „Falia lor seismică e mult mai sensibilă”. EXCLUSIV

Foarte recentul cutremur ce a afectat Turcia, Siria și Liban nu ar trebui să-i îngrijoreze pe români. Gheorghe Mărmureanu, cel mai cunoscut seismolog român din ultimele decenii, susține că seismele din Turcia nu au nicio legătură cu cele din Vrancea, de la noi.

Falia lor traversează țări precum Armenia, Turcia, Algeria și Spania

„Vă asigur că nu există nicio legătură între faliile ce determină mișcările seismice din Turcia și partea acea de Asie și cele de la noi. Nici pomeneală! Am făcut ample cercetări înainte de 1990 cu colegi turci și concluzia a fost una singură. Suntem separați din acest punct de vedere! Falia lor traversează țări precum Armenia, Siria, Turcia, Algeria și Spania, fără a o influența pe a noastră!”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru Impact.ro.

Celebrul seismolog nu ezită să adauge că zona lor seismică e mult mai sensibilă ca cea care dă bătăi din cap românilor, din când în când. „Falia lor seismică e mult mai sensibilă ca a noastră. Au loc tot felul de rupturi, iar efectele sunt catastrofale de multe ori, fiindcă produc cutremure de mare putere. De aceea, Istanbulul e una dintre cele mai afectate metropole din Europa și Asia, din acest punct de vedere. În schimb, zona noastră e mai așezată!”, indică același Gheorghe Mărmureanu.

Romania, zguduita de un cutremur in aceasta dimineata. Ce magnitudine a avut seismul, s-a resimtit aproape de Bucuresti
Gheorghe Mărmureanu, despre următorul mare cutremur din România

Cu decenii în urmă, turcii și românii ar fi trebuit să colaboreze în domeniul seismic, dar n-a fost să fie!

El își amintește că seismologii români și turci ar fi trebuit să colaboreze în urmă cu mai bine de trei decenii pe diverse proiecte comune de cercetare, dar în cele din urmă, din lipsa banilor, totul a fost abandonat.

Un cutremur de 7,8 grade intensitate pe scara Richter a lovit luni dimineață sud-estul Turciei și Siria, fiind resimțit și în Liban. Acesta este deja considerat printre cele mai puternice seisme produse în ultimul secol în zonă, vorbindu-se deja de circa 500 de morți și peste 2.300 de răniți. Turcia a cerut ajutor internațional, România și Israelul fiind printre primele țări ce au reacționat în urma apelului.

Predicția lui Mărmureanu rămâne aceeași: nu mai devreme de 2040!

În ceea ce ne privește, Gheorghe Mărmureanu nu-și schimbă predicția personală, potrivit căreia următorul cutremur de amploare din România nu va fi înregistrat mai devreme de 2040.

„La noi nu se schimbă nimic. Rămâne în picioare ceea ce spun de câțiva ani buni, cum că nu vom avea un cutremur puternic mai devreme de 2040. Asta e convingerea mea! Dar și calculul matematic îmi dă dreptate. Am avut seisme foarte serioase în 1838 și în 1940, așa că asta mă îndreptățește să privesc spre acel orizont de timp. 2040 sau chiar puțin după!”, a adăugat Mărmureanu pentru Impact.ro.

„Ceea ce s-a întâmplat în 1977 a fost, după mine, un accident. Fiindcă nu a respectat regula celor o sută de ani, ca să zic așa! Epicentrul acelui cutremur, care a început ca un seism mic spre mediu, a fost Pătârlagele, o localitate din județul Buzău, o noutate, într-un fel! Iar efectele au fost dure și pentru că oamenii nu au consolidat cum trebuie clădirile afectate în urma seismului din 1940.

Cam același lucru se întâmplă în multe alte locuri, inclusiv la turci. Trebuie să învățăm bine și această lecție și să consolidăm clădirile afectate. Dacă nu o facem, vom plăti un preț în vieți omenești data următoare, poate chiar mai mare!”, a conchis Gheorghe Mărmureanu.

Urmăriți Impact.ro și pe