EXCLUSIV

Ce facea Gheorghe Mărmureanu exact acum 45 de ani. „Nu mi-a fost frică niciodată de cutremur! Nici măcar în seara de 4 martie 1977” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 03.03.2022, 17:13
Ce facea Gheorghe Mărmureanu exact acum 45 de ani. „Nu mi-a fost frică niciodată de cutremur! Nici măcar în seara de 4 martie 1977” EXCLUSIV

„Nu mi-a fost frică niciodată de vreun cutremur! Nici măcar în seara de 4 martie 1977!”. Profesorul Gheorghe Mărmureanu și-a reamintit pentru impact.ro ce făcea exact acum 45 de ani.

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremurul din 4 martie 1977

Gheorghe Mărmureanu, poate cel mai cunoscut specialist român în studierea cutremurelor, spune că nu a uitat niciun detaliu din fatidica noapte de 4 martie 1977, atunci când România s-a confruntat cu cea mai teribilă mișcare seismică produsă la noi în ultimii 80 de ani. Mărmureanu era încă de atunci preocupat de analiza mișcărilor pământului.

„În 1977, aveam 38 de ani, iar în seara de 4 martie de-abia ce mă întorsesem acasă. Avusesem în vinerea aceea ore până mai târziu la Facultatea de Construcții, unde eram deja profesor. Pe scurt, abia apucasem să mă schimb, când a început nebunia pământului”, și-a reamintit el pentru impact.ro ceea ce a trăit în acea noapte.

Gheorghe Mărmureanu, detalii despre cutremurul din 4 martie 1977
Gheorghe Mărmureanu, pe vremea încă mai lucra la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Alertat de strigătul de spaimă al unei vecine

Mărmureanu spune că lucrul ce l-a alertat în primul rând nu a fost balansul blocului în care locuia, ci strigătul de spaimă al uneia dintre vecine.

„Eram destul de obosit, când a început să se cutremure totul în jur. Însă ceea mi-a atras atenția nu a fost, poate paradoxal, cutremurul în sine, ci strigătul de disperare al unei tinere vecine, elevă în clasa a XII-a pe atunci, pe care nu l-am uitat până astăzi!”, a rememorat el cu atenție cele întâmplate.

„Se pare că mi-au ieșit bine calculele”

Însă niciun moment, adaugă fostul director al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), nu i-a fost teamă de cutremur.

„Nu mi-a fost niciodată teamă de vreun cutremur. Nici măcar în seara de 4 martie 1977! Nu știu să vă explic de ce, dar nu vă mint. Și am prins câteva la viața mea, nu doar în România!”, ține el neapărat să ne transmită.

Apoi adaugă un amănunt mai puțin cunoscut:

„Profesia mea de bază este aceea de inginer constructor. Așa că de fiecare dată când mi-am ales reședința am făcut o inspecție ca la carte blocului sau casei în sine. Voiam să mă asigur că va rezista unei provocări importante venite din adâncul pământului. Și până acum se pare că mi-au ieșit bine calculele. Însă, nu mă feresc s-o spun, niciun inginer constructor din lumea asta nu-ți poate garanta că construcția sa nu va fi doborâtă, totuși. De ce? Simplu! Natura, și implicit și pământul, nu vorbesc limba oamenilor. Ei se ghidează după legile lor! La fel și catastrofele”.

Bombardamentele din Ucraina, nu pot influența mișcările seismice

Gheorghe Mărmureanu a ținut să infirme și unele teorii născute în aceste zile, în care un război dur se poartă în Ucraina.

„Bombardamentele de azi, din Ucraina, nu pot influența mișcările seismice. Nu am cunoștință de niciun studiu pe această temă, care să facă legătura între efectele războaielor și eventuala producere de cutremure”, a precizat el,

Preconizează un cutremur mai mare de șapte grade

Pe de altă parte, Mărmureanu a ținut să reamintească că va mai exista în țara noastră un cutremur de mare adâncime, care va aduce cu sine o mișcare telurică cu o putere mai mare de șapte grade pe scara Richter.

„La noi, în ultimele decenii, cutremurele merg, după mine, pe linia unei mari adâncimi. Nu mai e ceea ce a fost până în 1940, data precedentului mare cutremur de la noi, înainte de 1977. Și nu mai au ca epicentru zona Vrâncioaiei, din Vrancea. Nu, epicentrul s-a mutat la Potârlagele, în județul Buzău, mai jos. Iar următorul mare cutremur nu ne va vizita mai devreme de 2038-2040. Vă dau în scris că mâine seară nu va fi nicio grozăvie. Așa îmi spun toate calculele, simțurile și starea mea generală de spirit!”, a conchis reputatul profesor, în prezent ieșit la pensie.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe