Fascinația Regelui Charles al III-lea pentru țara noastră nu este întâmplătoare. Există o legătură de sânge puțin cunoscută care unește România de Casa Regală Britanică. Aceasta este povestea uitată a Claudiei Rhedey, cea care este considerată stră-străbunica Elisabetei a II-a. Destinul tragic al femeii ce a scris un capitol important al istoriei celor două țări.
Prințul Charles, devenit acum rege al Regatului Unit, se declară un prieten al țării noastre. Noul monarh vizitează în fiecare an România, investind în proprietăți și înființând fundații ce ajută la reabilitarea unor monumente importante din zona Transilvaniei.
Între anii 1990 – 2017, Charles al III-lea și Principesa Moștenitoare Margareta s-au întâlnit aproape în fiecare an, în Marea Britanie sau în România.
De fapt, cei 156 de ani de existență a Familiei Regale a României au fost marcați de o relație deosebită cu monarhia britanică, o relație „bazată pe admirație, afecțiune și respect, atât în dimensiunea sa oficială, cât și în cea privată, de familie”, se precizează pe portalul romaniaregala.ro.
Apropierea nu este una întâmplătoare, există o legătură de sânge ce unește România de Casa Regală Britanică. Astăzi, foarte puțini știu că stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a s-a născut la Mureș și a copilărit în Cluj.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]O parte din istoria familiei celui mai longeviv monarh al Regatului Unit s-a scris într-un mic castel din localitatea Sângeorgiu de Pădure, județul Mureș, unde a trăit Claudia Rhedey.
Născută într-o familie de nobili maghiari, Claudia s-a căsătorit cu Alexander, un prinț german. Astăzi, în castelul ce a fost deschis publicului există o oglindă interactivă în care i se spune povestea.
„Era o femeie foarte râvnită în Europa. La balurile din Viena, conform jurnalului ei, avea foarte, foarte mulți pretendenți la fiecare bal, dar după ce l-a întâlnit pe Alexander, a spus că nu mai vrea să mai aibă de-a face cu nimeni.
Și inversul e adevărat, căci nici Alexander n-a mai vrut să mai aibă de-a face cu nimeni altcineva”, povestește ghidul muzeului.
S-au iubit, s-au căsătorit, însă povestea are un deznodământ tragic. Claudia Rhedey a murit de tânără, în timpul unei călătorii în care pornise de dorul soțului. Însărcinată cu cel de-al patrulea copil, a pornit la drum, într-o caleașcă, spre Pettau, pe teritoriul Sloveniei de astăzi, unde Alexander plecase într-un exercițiu militar.
Pe traseu, caleașca a fost implicată într-un accident, răsturnându-se. Claudia s-a lovit, însă a crezut nu este nimic grav și a decis să continue călătoria. Ajunsă la Graz, în Austria, a fost așteptată de o prietenă cu care a făcut restul drumului călare. Din păcate, a murit la scurt timp după.
După moartea soției sale, Alexander nu s-a mai recăsătorit. Se spune că prințul, distrus de durere, ar fi cerut ca inima Claudiei să îi fie scoasă din piept, purtând-o apoi cu el mereu.
În 2008, actualul Rege al Marii Britanii a vizitat castelul din Sângeorgiu de Pădure. Un deceniu mai târziu, când a fost deschis publicului ca muzeu, monarhul a transmis un mesaj video:
„Doamnelor și domnilor. Transmit felicitările mele sincere pentru inițiativa splendidă de a deschide expoziția din Castelul Rhédey. Relațiile personale cu România sunt foarte importante pentru mine și, de-a lungul anilor, am ajuns să iubesc această minunată țară”, a spus Charles.