Lecție pentru oficiali de la o româncă. Cum promovează cu ajutorul florilor castelele lăsate în paragină de autorități

Adriana Olaru 07.01.2022, 09:54
Lecție pentru oficiali de la o româncă. Cum promovează cu ajutorul florilor castelele lăsate în paragină de autorități

România își ucide cu nepăsare și dezinteres multe dintre clădirile-simbol care ar fi putut să ne readucă pe harta țărilor în care cultura și tradiția se păstrează la tot pasul. Dezinteresați și plictisiți de astfel de subiecte, mulți dintre cei care ne conduc uită că, de fapt, castelele, cetățile sau casele în care s-au scris istorii impresionante pot aduce un număr uriaș de turiști, deci mai mulți bani pentru noi.

În ultimii ani, multe dintre clădirile istorice cu o mare însemnătate au fost lăsate în paragină. Se găsesc la tot pasul, în marile orașe, în sate uitate de lume, în zone de care turiștii nu au auzit cu siguranță. Avem multe probleme, asta este clar, însă multe dintre acestea ar putea fi rezolvate dacă într-adevăr cineva ar vrea să o facă.

Nu stăm deloc bine la capitolul turiști și lucrul ăsta se vede imediat, nu știm să facem turism nici măcar pe jumătatea Bulgariei și de multe ori inițiative de atragere a străinilor au eșuat total.

Redă strălucirea castelelor cu flori

În urmă cu câțiva ani, spre exemplu, în Capitală fusese introdus un sistem interactiv cu hărți digitale pe care turiștii le puteau accesa gratuit care, practic, arăta toate zonele de interes din oraș, dar și cum poți ajunge la ele și ce istorie se ascunde în spatele lor. Minunea a durat puțin, au început problemele cu gestionarea și întreținerea lor și, ulterior, au rămas pe stradă nefuncționale.

La scurt timp după au fost vandalizate de oameni și în cele din urmă au fost ridicate de reprezentanții municipalității. N-au mai apărut însă altele în loc. Și uite așa turiștii care vin în Capitală nu au niciun sistem stradal prin care să fie ghidați și orientați către simbolurile Bucureștiului. Și ar fi multe de pus pe harta turistică.

Nu avea prea mulți turiști străini, majoritatea celor care ajung la noi în țară vin pentru că au de rezolvat lucruri care țin de locul de muncă. Datele oficiale arată că în prima parte a anului trecut au sosit în țara noastră în jur de 200.000 de străini. În tot haosul creat de nepăsarea oficialilor, Cristina Moldovan, un designer florist în vârstă de 44 de ani, a decis să readucă strălucirea clădirilor-simbol cu ajutorul florilor. Un proiect special și unic care, practic, le dă o lecție autorităților despre cum ar trebui să fie făcută treaba, astfel încât să reintroduce pe harta turistică ce au lăsat alții să se strice.

„Inițiativa a început tocmai ca observația a faptului că nicio altă țară vecină nu își lasă patrimonioul cultural să moară. Nicăieri în altă parte nu am văzut acest abandon al istoriei și al comorilor naționale. Proiectul se numește Flori la castel și este un basm floristic”, povestește Cristina Moldovan.

Povești reînviate cu flori în șase castele

Concret, găsește locuri cu o istorie frumoasă, lăsate în paragină, pe care ulterior le promovează cu ajutorul florilor. Face ședințe foto, face filmulețe, le publică și speră astfel ca responsabilii să le salveze și să le redea strălucirea de odinioară.

Proiectul a început în vara anului 2020 și până acum a reușit să facă șase episoade care au în centru șase castele superbe: Ugron din Mureș, Colț din Hațeg, Radek-Pekri din Mureș, Pokol din Maramureș, Ghica Dofteana din Bacău, Poienari din Argeș și Târgoviște din Dâmbovița. Acestea sunt prezentate în filme artistice scurte care prezintă istoria și povestea din spatele lor.

„Suntem între zece și 50 de oameni implicați, voluntari, furnizori, parteneri. Suntem artiști, editori, actori, videografi, designeri vestimentari și așa mai departe”, mai povestește aceasta. După ce proiectul este gata, Cristina Moldovan îl trimite către autorități și speră ca primarii, spre exemplu, să aloce bani în consilii pentru reabilitarea și repunerea acestora în circuitul turistic.

Până acum, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a dat peste 100 de milioane de lei pentru reabilitarea castelului promovat prin proiectul Cristinei. Pentru fiecare episod este nevoie de finanțare care vine de la partenerii lor, companii, asociații, oameni  care vor să dea o mână de ajutor și să readucă România pe harta țărilor civilizate în care turismul chiar să conteze, iar istoria să fie pusă la loc de cinste.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe