SPECIAL

Lecția de gramatică. Greșeli care se fac în exprimări atunci când se folosesc exprimări corelative

Ileana Mlădinoiu 16.06.2021, 14:17
Lecția de gramatică. Greșeli care se fac în exprimări atunci când se folosesc exprimări corelative

Gândirea logică trebuie redată cât mai exact în diverse texte scrise, de aceea nu ne este permis să pierdem din vedere rolul important pe care-l au diverse tipuri de relații gramaticale, astfel încât să nu se ajungă la construcții arbitrare.

O idee devine nuanțată atunci când folosim judicios cuvintele și formulele sintactice ale căror rol este de a da precizie și sugestivitate enunțurilor.

Construcțiile/cuplurile corelative sunt cuvintele- substantive, adjective, adverbe, conjuncții- care intră în legătură (corelație) cu alte cuvinte, indicând astfel un raport de reciprocitate.

Exemple de construcții corelative care pot fi introduse eronat în exprimări, scrise sau vorbite

1.Când scriem “nu…ci, “nu..ci și” sau “numai..ci și

Ex.: Nu este important să stabilești numărul neologismelor dintr-o compunere, ci și de a pune în lumină mișcarea lor productivă.

Negația simplă nu din prima propoziție are nevoia doar de conjuncția simplă ci, iar fraza va arata altfel: Nu este important să stabilești numărul neologismelor dintr-o compunere, ci de a pune în lumină mișcarea lor productivă. Raportul sintactic creat este adversativ.

Să admitem, totuși, că ați fi voit să nuanțați ideea printr-un raport de asociere, de coordonare. În cazul acesta, fraza ar fi trebuit să înceapă cu nu…numai.

Ex.: Nu e important numai de a stabili numărul neologismelor dintr-o compunere, ci și de a pune în lumină mișcarea lor productivă.

2. Scriem “nu…cât” sau doar “ci”?

Ex.: Există multe critici la adresa tinerilor de azi, nu din revoltă față de ceea ce nu ne convine, cât din neînțelegerea lor.

La fel ca la punctul 1, negației nu trebuie să i se opună conjuncția simplă ci. Fraza va arăta așa: Există multe critici la adresa tinerilor de azi, nu din revoltă față de ceea ce nu ne convine, ci din neînțelegerea lor.

Pentru cât, va trebui să reformulăm: Camera nu este atât de mică, cât incomodă.

Lectia de gramatica. Greseli care se fac in exprimari atunci cand se folosesc exprimari corelative
Lectia de gramatica. Greseli care se fac in exprimari atunci cand se folosesc exprimari corelative

3.Pe de o parte/pe de altă parte

Ex.: Pe deoparte, aș încerca să plec în Franța, pe de altă parte mai am multe de făcut în țară. Folosirea lui pe de o parte fără continuarea sa reprezintă o greşeală, o omisiune care trebuie evitată, în timp ce folosirea lui pe de altă parte singur este posibilă:

Ex.: Aș pleca în Franța, pe de altă parte mai am multe de făcut în țară.

Unele greșeli în ceea ce privește corelarea țin de folosirea conjuncțiilor perechi. Corelarea unei conjuncții cu una sinonimă nu este permisă.

Ex.: Am vrea să mergem fie la teatru, sau poate la cinema.Pentru cine se respectă corect este să spună: Am vrea să mergem fie la teatru, fie la cinema. La fel considerăm ca greșeală absența corelativului atât din perechea atât cât. Nu mai vorbim de inversarea acestora: cât…, atât și.

Ex.: Atât primarul, cât și sătenii s-au străduit să realizeze proiectul parcului. O altă greșeală este lipsa lui și din perechea nu numai că…dar și.

Ex.: Nu numai că citește, dar și meditează mult asupra celor citite.

Urmăriți Impact.ro și pe