La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi cozonac din comerţ. Detaliul acesta este extrem de important

Cristian Cojocaru, Mihai Cheleș 28.04.2021, 17:46
La ce trebuie să fii atent atunci când cumperi cozonac din comerţ. Detaliul acesta este extrem de important

Sărbătorile pascale se apropie cu pași repezi, iar românii își fac ultimele provizii pentru masa de Paște. Majoritatea românilor vor să aibă un cozonac pe masă, însă la ce anume trebuie să fii atent, atunci când îl cumperi din comerț.

Detaliul la care să fii atent când cumperi cozonac din comerț

Majoritatea românilor au intrat în febra cumpărăturilor de Paște, printre cele mai vizate alimente fiind tradiționalul cozonac. Medicii nutriționiști avertizează însă, că trebuie să fim atenți la un detaliu important atunci când vine vorba despre alegerea cozonacului din comerț, care este tot mai căutat în detrimentul celor făcuți acasă.

Astfel, medicul Ruxandra Pleșea, afirmă să fim atenți la eticheta produsului și să îi alegem pe cei care au o valoare calorică mai mică, dintre aceștia făcând parte cozonacii cu nucă, mac, stafide sau cacao, în defavoarea celor cu rahat sau  ciocolată. Același medic ne recomandă să optăm pentru cozonacii care au în componența lor unt și nu ulei de palmier. Totodată, termenul de valabilitate este un factor important în ceea ce privește alegerea unui cozonac bun pentru masa de Paște.

”Alege cozonaci cu unt, şi nu pe cei cu margarină, ulei de palmier sau alte uleiuri hidrogenate:

  • au multe calorii; 400 la suta de grame!

  • îi alegem pe cei cu nucă, mac, stafide şi cacao, şi nu pe cei cu rahat sau ciocolată!

  • îi alegem pe cei cu unt, şi nu pe cei cu margarină, ulei de palmier sau alte uleiuri hidrogenate!

  • îi alegem pe cei cu termen de valabilitate mic, şi nu pe cei pe care îi putem mânca şi la Crăciun!”, spune medicul nutriționist.

Cozonacii cu ciocolata sau rahat trebuie evitati din cauza aportului caloric mare
Cozonacii cu ciocolata sau rahat trebuie evitati din cauza aportului caloric mare

Termenul de valabilitate este foarte important

Medicul afirmă că termenul de valabilitate este foarte important, astfel că recomandă cozonacii cu un termen de valabilitate cât mai mic, în detrimentul celor pe care ”îi putem mânca și la Crăciun”. Ruxandra Pleșea explică de ce este bine să respectăm acest lucru și cum ne-ar putea ajuta.

”Îi alegem pe cei cu termen de valabilitate mic, şi nu pe cei pe care îi putem mânca şi la Crăciun:

  • mâncăm una-două felii pe zi şi dacă se întâmplă să ne oblige cineva la mai mult, tăiem pâinea de la masa respectivă!

  • îi facem acasă şi îi dospim lent şi îi frământăm cu rugăciuni pentru că acest procedeu dă naştere unui aluat mult mai sănătos decât cel preparat prin dospire rapidă industrială.  Săptămână Binecuvântată!”, a scris medicul nutriţionist Ruxandra Pleşea, pe pagina de Facebook.

Urmăriți Impact.ro și pe