Impact LIVE

La ce trebuie să fie atenți toți utilizatorii de internet. Avertismentul specialiștilor: „Nu plătiți niciodată”

Elena Avramescu 28.07.2022, 18:03
La ce trebuie să fie atenți toți utilizatorii de internet. Avertismentul specialiștilor: „Nu plătiți niciodată”

Dan Cîmpean, director general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, invitatul Laviniei Șandru a ediției de astăzi a emisiunii Impact LIVE a vorbit despre principalele tipuri de atac cibernetic online care vizează utilizatorii din România. În plus, acesta a deschis mai multe teme de discuție, precum ce este DNSC și cu ce se ocupă mai exact.

Tipuri de atacuri cibernetice în România

Directorul DNSC a ținut să vorbească mai pe îndelete despre cel mai întâlnit tip de atac cibernetic de la noi din țară, fiind vorba despre cel de tip phishing. Acest tip de atac se propagă de obicei prin mesaje nesolicitate, primite deseori pe mail sau mesaje, prin care utilizatorilor li se transmit linkuri către pagini web compromise sau special create de atacatori, prin care infractorii cibernetici încearcă să fure datele sensibile și chiar informații vitale despre conturi bancare.

„Ce observăm foarte mult sunt atacurile de tip phishing. Astfel că primim cu toții, ca simpli utilizatori, mail-uri fel de fel prin care suntem anunțați că am câștigat un premiu. Este bine să fim vigilenți, mai ales dacă nu cunoaștem cine a trimis mail-ul și observăm imediat că este scris într-o limbă română foarte slabă, incorect gramatical.

Sau un prinț african, care ne informează că avem moștenire de câteva milioane de dolari într-un depozit bancar dintr-o țară de acel tip și care ne invită printr-un link să completăm niște date personale, eventual să dăm și un card de credit ca să-l ajute să ne facă transferul acelor bani către contul nostru , acela cu siguranță nu este un mail legitim. Este unul de tip phishing, prin care, de fapt, se dorește colectarea fie a unor date personale, fie a unor date de acces: nume de utilizator, parolă sau date similare, ce pot fi folosite pentru lansarea unor atacuri ulterioare.

Atacuri de tipul acesta prin care mail-uri, mesaje cam pe toate platformele de social media sunt primite de utilizatori cu documente malițioase atașate sau prin care suntem invitați să accesăm niște site-uri web unde să ne dăm datele personale și așa mai departe, astea sunt printre cele mai populare.”

În continuare, Dan Cîmpean a vorbit și despre atacurile de tip ransomware, la fel de, sau poate chiar mai periculoase decât cele de phishing:

„Sunt atacuri de tip ransomware, prin care datele personale pe care le avem pe dispozitiv sunt criptate, iar atacatorii, infractori cibernetici, s-o spunem foarte direct și deschis, solicită bani pentru a ne oferi o cheie de decriptare cu ajutorul căreia datele să fie recuperate. Ce pot spune, și asta-i recomandarea pe care o facem constant și oficial, nu plătiți niciodată acea răscumpărare! În mod normal, cei păgubiți ne pot contacta la directorat, datele noastre de contact sunt disponibile pe site-ul web sau pot suna la 1911 și încercăm să-i ajutăm.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...