Impact LIVE

Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 18-a, invitat special Dan Cîmpean, director general al DNSC: „Tinerii pot avea o carieră foarte profitabilă în domeniul securității cibernetice”

Elena Avramescu 28.07.2022, 12:36
Impact LIVE cu Lavinia Șandru, ediția a 18-a, invitat special Dan Cîmpean, director general al DNSC: „Tinerii pot avea o carieră foarte profitabilă în domeniul securității cibernetice”

În cea de-a 18 ediție Impact LIVE, difuzată joi, 28 iulie 2022, Dan Cîmpean, director general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, este invitatul de marcă al Laviniei Șandru. Principala temă de discuție o să fie legată de securitatea cibernetică și cum ne protejăm informațiile în mediul online. Emisiunea poate fi urmărită în fiecare zi de marți și joi, de la ora 12:00, în direct pe Impact.ro și pe canalele de Youtube și Facebook.

Dan Cîmpean, invitatul special al Laviniei Șandru la Impact LIVE

În platoul emisiunii de astăzi este prezent Dan Cîmpean, director general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), care a abordat mai multe teme de discuție, precum ce este DNSC și cu ce se ocupă mai exact, cele mai întâlnite tipuri de atacuri online care vizează utilizatorii din România sau acțiunile DNSC pe parcursul atacurilor conexe conflictului militar Ucraina – Rusia.

Atunci când a fost întrebat presupune, cu adevărat securitatea cibernetică, și de ce este atât de important să ne-o asigurăm, Dan Cîmpean a venit cu o serie de exemple concrete.

„Ce aș putea spune este că nu ne gândim serios la cât de dependenți suntem de tehnologii și la cât de serios ne-ar putea impacta un incident până în momentul în care se întâmplă. Ca de exemplu, în momentul în care fotografiile personale s-au pierdut, cineva le-a copiat și le-a șters și nu mai avem acces la ele, sau când dispozitivele electronice pe care le folosim, la serviciu sau acasă zi de zi nu mai funcționează, recomand să încercăm asta, mai ales cu copiii, doar să le luam accesul pentru câteva ore, la tabletă, la platforme, pentru că este foarte problematic.

La fel de problematic este și pentru instituții, pentru organizații. În momentul în care nu se mai poate comunica, sistemele nu mai sunt disponibile, în momentul în care cei care trebuie să ia decizii nu mai au informația de care au nevoie ca să lucreze sau să ia decizii devine foarte foarte problematic, și foarte foarte costisitor. Noi la directorat am făcut o estimare a unui cost mediu, a unui incident de securitate cibernetică semnficativ, deci nu major, nu catastrofă. Estimarea noastră este că ne costă undeva în jur de 750 de mii de lei pentru rezolvarea unui astfel de incident și pentru aducerea la starea de normalitate. Este un cost enorm”, a spus Dan Cîmpean.

În continuare, Dan Cîmpean a fost întrebat despre modalitatea prin care am putea sa atragem tineri cu experiență de 2-3 ani din zona IT, ca să vină să lucreze la DNSC, iar acesta se bazează pe faptul că este un domeniu interesant, unde non-stop se învațp lucruri noi, dar poate cel mai important lucru, este renumerat foarte bine.

„În primul rând este o oportunitate de carieră. Acesta este un mesaj pe care noi îl transmitem, universitățile îl transmit și trebuie ca acest mesaj să fie din ce în ce mai puternic, către cei care termină un liceu sau o facultate în acest moment, trebuie să le dăm mesajul și încrederea că pot avea o carieră foarte interesantă și foarte profitabilă în domeniul securității cibernetice.

Există acest deficit de specialiști, piața îl cere, nu se vor plictisi, va trebui multă inteligență și, atenție mare, un pic de muncă. De ce? Pentru că în 1, 2 sau 3 ani, orice știm despre o anumită tehnologie nu mai e valabilă. Trebuie s-o luăm, din nou, de la capăt, deci din punctul ăsta de vedere cred că li se va potrivi mănușă tinerei generații, vor fi într-un perpetuu ciclu de învățare, exact ca la universitate, ca în liceu”.

Cine este Dan Cîmpean

În decursul anului, trecut, Dan Cîmpean a fost numit director al Directoratului Național de Securitate Cibernetică, cu rangul de secretar de stat, pentru un mandat de cinci ani, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. În trecut a fost director general interimar al DNSC, dar și director general al CERT-RO din mai anul 2020, iar în urmă cu mai mulți ani a fost partener la Deloitte Cyber Risk Services vreme de 18 ani și Senior Consultant la Ernst & Young.

În septembrie 2021, Guvernul a luat decizia de a înființa Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), o agenție care se află în coordonarea premierului și finanțată din bugetul SGG. Astfel că DNSC a preluat activitățile, atribuțiile și personalul CERT-RO, iar principala sa responsabilitate este asigurarea securității cibernetice a spațiului cibernetic național civil, în colaborare cu instituțiile și autoritățile competente.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...