„Atac cibernetic” în care au fost păcăliți zeci de mii de români. Ce au descoperit cei care sperau la o vacanță la preț redus

Beatrice Dumitru 31.05.2022, 14:37
„Atac cibernetic” în care au fost păcăliți zeci de mii de români. Ce au descoperit cei care sperau la o vacanță la preț redus

Polițiștii și specialiștii Directoratului Național de securitate cibernetică au vrut să vadă cât de vigilenți sunt românii pe internet. Astfel, autoritățile au demarat o campanie pentru a preveni fraudele pe internet, iar aceasta a dovedit cât de repede deschid oamenii mesajele cu oferte pe care le primesc, fără să verifice adresa expeditorului.

Testul la care au fost supuși românii

Autoritățile au făcut publică o ofertă de vacanțe exotice la prețuri imbatabile, iar zeci de mii de români au descărcat fișierul ataşat, fără să verifice de la cine au primit oferta. Însă, de data aceasta au avut noroc.

Astfel, testul conceput de polițiști și experți în securitate cibernetică a păcălit 20.000 de oameni care au accesat o așa-zisă ofertă de vacanță la preț redus, care ascundea, de fapt, un atac cibernetic. Dacă ar fi fost un atac real, telefoanele sau laptopurile şi implicit datele lor bancare ar fi fost compromise.

„Atac cibernetic” în care au fost păcăliți zeci de mii de români. Ce au descoperit cei care sperau la o vacanță la preț redus
20.000 de români au fost păcăliți de autorități.

“Cel mai bine e să ne punem întrebarea: oare de ce e atât de ieftin? De principiu, dacă pare și sună prea bine ca să fie adevărat, chiar nu e adevărat”, a declarat avocatul Magda Popescu pentru stirileprotv.ro.

2.700 de fraude cu carduri bancare în primele luni ale anului

Dar fenomenul real este masiv, având în vedere că, numai anul trecut numărul atacurilor a crescut și de o mie de ori. De aceea, specialiştii recomandă să nu fie accesate linkuri și să nu se deschidă atașamente, chiar dacă par trimise de o rudă sau de bancă, de exemplu.

Site-urile guvernamentale sau bancare sunt atacate cel mai des, deoarece infractorii cibernetici știu că pot să ceară mulți bani în schimbul datelor furate. 2.700 de fraude cu carduri bancare s-au înregistrat în primele luni ale anului 2022, potrivit sursei citate.

În România, un atac de amploare a avut loc de Paște, când milioane de români au primit un sms în care erau anunțați că au un mesaj vocal de la un prieten și pentru a-l asculta trebuie să acceseze un link.

Potrivit specialiștilor în securitate cibernetică, costul atacurilor cibernetice la nivel global va ajunge la 10,5 trilioane de dolari anual, în trei ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...