La ce temperatură trebuie depozitate murăturile ca să nu se strice la iarnă. Puțini știu aceste trucuri

Iancu Andreea 11.11.2020, 13:00
La ce temperatură trebuie depozitate murăturile ca să nu se strice la iarnă. Puțini știu aceste trucuri

Pe lângă rețeta care trebuie respectată atunci când pui murături, este la fel de important să respecți temperatura la care sunt borcanele depozitate. Astfel, pentru a evita ca murăturile să se strice la iarnă, ar fi bine să păstrezi în cămară temperatura optimă.

Care este temperatura la care trebuie păstrate murăturile

Chiar dacă muncim din greu pentru a curăța și a așeza frumos legumele sau fructele în borcane, totul se poate nărui într-o clipă. Astfel, dincolo de rețeta primită de la gospodinele iscusite, ai grijă să respecți și modul corect în care se depozitează conservele peste iarnă. Așadar, temperatura la care se păstrează murăturile peste iarnă este esențială.

„Ideal ar fi să le ţineţi în pivniţă. Conservele au nevoie de răcoare, cam 10-12, maxim 15 grade. Dacă nu aveţi beci, atunci puteţi folosi o cămară răcoroasă sau balconul. Dacă le puneţi pe balcon, ar fi bine să aveţi un dulap cu pereţi groşi din lemn şi să le acoperiţi cu o pătură. Este foarte important ca locul de depozitare să fie aerisit. Nu puneţi borcanele direct pe jos şi nici prea aproape de tavan. Aşezaţi-le pe rafturi la distanţă de 5-10 cm unele de celelalte pentru ca aerul să poată circula aşa cum trebuie. Este foarte important ca în încăpere să nu fie umezeală”, explică un specialist, conform adevarul.ro.

Temperatura la care murăturile nu se strică peste iarnă este de 10-12 grade Celsius foto - Pixabay
Temperatura la care murăturile nu se strică peste iarnă este de 10-12 grade Celsius
foto – Pixabay

Trucuri pentru a păstra murăturile mai mult timp

Dacă ai plănuit să pui murături la conservă anul acesta înarmează-te cu mai multe trucuri, care să le păstreze peste iarnă. Dincolo de rețeta verificată de alte gospodine și de temperatura potrivită, ține cont și de alți pași esențiali. Astfel, vei evita să ți se strice conservele înainte de a fi consumate. Iar un aspect important îl reprezintă capacele utilizate pentru a sigila borcanele. De asemenea, sarea și oțetul trebuie să îndeplinească niște condiții pentru murăturile perfecte.

„Crucial pentru ca murăturile, gemurile sau orice alte conserve pentru iarnă să nu se strice este să fie închise ermetic. Renunţaţi la celofanul legat cu sfoară de pe vremea bunicii şi alegeţi capace cu filet. Şi aici este foarte important ca acestea să fie intacte. Nu folosiţi capace de la un la altul pentru că nu mai închid perfect borcanul. Cumpăraţi unele noi, deoarere cu costă mult, cam 5 lei 10 bucăţi. Borcanele le puteţi refolosi pentru că nu sunt probleme. În ceea ce priveşte sarea, alegeţi sare mare, preferabil autohtonă. Oţetul, dacă alegeţi să faceţi murături în oţet, trebuie să fie unul de 9 grade, adică să aibă tărie”, potrivit sursei citate.

De asemenea, pentru a păstra cât mai multă vreme murăturile ar fi indicat să nu umblăm la ele mai repede decât este necesar. Borcanele trebuie să rămână neatinse timp de 30-45 de zile. În situația în care saramura pare mai tulbure, așază borcanele într-o zonă mai caldă și așteaptă să se limpezească.

Totodată, dacă murăturile sau gemurile încep să prindă mucegai, trebui să acționezi imediat. Astfel, murăturile trebuie scoase din borcan și strecurată saramură printr-un tifon. Recipientul se spală bine, inclusiv capacul, după care se așază conținutul la loc. Asigură-te că ai închis ermetic borcanele.

Dacă vorbim despre gemuri care au o pojghiță de mucegai, curăță stratul depus și mai fierbe încă o dată gemul, până ce acesta scade. Toarnă conținutul înapoi în borcanele curățate în prealabil.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...