La ce restricţii se va renunţa în Bucureşti în viitorul apropiat. Prefectul Capitalei a spus clar

Ana Anitoiu 04.05.2021, 12:11
La ce restricţii se va renunţa în Bucureşti în viitorul apropiat. Prefectul Capitalei a spus clar

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a anunțat la ce restricţii se va renunţa în Bucureşti în viitorul apropiat, dacă se va menține trendul descendent al ratei de infectare cu coronavirus, astfel încât aceasta să ajungă la 1,5 la mia de locuitori. Oficialul a menționat, însă, că acest scenariu optimist este la fel de posibil ca unul mai pesimist, în care măsurile de siguranță să redevină mai aspre după relaxarea ce a fost făcută în minivacanța de Paște și 1 mai.

Prefectul Capitalei, avertisment pentru bucureșteni: ”Pot exista și efecte negative”

Deși a anunțat la ce restricții se va renunța în București, dacă se va ajunge la o rată de infectare cu coronavirus de 1,5 la mie, prefectul Capitalei i-a avertizat pe bucureșteni că este la fel de posibil ca lucrurile să se înrăutățească. Oficialul a spus că există și posibilitatea revenirii în scenariul roșu, după relaxarea din minivacanță în care nu toată lumea a respectat măsurile de siguranță.

”De asemenea, există factori externi – noua tulpină indiană care ar putea să se răspândească și nu știm exact efectele sau o altă mutație care ar putea să apară, așa cum a fost tulpina britanică și care a avut efect în România. Pot exista și efecte negative. Deocamdată lucrăm pe scenariul de relaxare. De fapt, scenariul pe care lucrăm e cel de vaccinare, ca să știe toată lumea că asta este prioritatea zero pentru noi. Încă suntem la un nivel al ratei de infectare destul de ridicat (…) după cum vedem, deşi a scăzut, numărul de decese încă se menţine la 180 de decese pe zi, sunt prea multe, totuşi, pentru a vorbi de o relaxare totală”, a declarat Alin Stoica.

La ce restrictii se va renunta in Bucuresti in curand. Anuntul prefectului Capitalei
Prefectul Capitalei, Alin Stoica

La ce restricţii se va renunţa în Bucureşti în curând

Totuși, potrivit prefectului Capitalei, dacă rata de incidență a cazurilor de COVID-19 va continua să scadă, restricțiile din București se vor relaxa și mai mult. Începând de luni, restaurantele, cafenelele, teatrele, cinematografele și sălile de spectacole s-au putut deschide până la capacitatea de 30%. Noile măsuri ar urma să fie și mai îmbucurătoare.

”Câteva dintre măsurile respective sunt creșterea capacității sălilor de spectacole și restaurantelor, ele ar putea funcționa la capacitate de 50%, de asemenea, spectacole de tip drive-in sau spectacole în aer liber cu cel mult 300 de participanți. Având în vedere că vine vara și așteptăm genul acesta de evenimente, spectacole, coroborat cu un număr mai mare de oameni care sunt vaccinați, lucrurile ar putea să arate chiar bine”, a spus Alin Stoica.

Când vor putea fi organizate evenimente în București

Totodată, prefectul Capitalei a declarat că Ministerul Culturii are în plan organizarea unui eveniment pilot, în weekendul 14 – 16 mai, la care să poată participa spectatori care au fost vaccinați anti-Covid-19. Momentan, prioritatea autorităților este campania de imunizare împotriva coronavirusului.

”Scenariul pe care lucrăm este cel de vaccinare – ca să ştie toată lumea că aceasta este prioritatea zero pentru noi, în momentul de faţă, atât pentru Guvern, cât şi pentru autorităţile locale. (…) Prin creşterea capacităţii înţelegem noi centre drive through care să se deschidă în toate punctele importante ale Capitalei, să acopere întreaga hartă, pe fiecare sector. De asemenea, o campanie de comunicare şi de informare pentru cetăţeni, ca să înţeleagă care sunt beneficiile vaccinării. În acelaşi timp vom avea evenimente punctuale. Va exista maratonul vaccinării, organizat de CNCAV în următorul weekend, la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională. De asemenea, vor exista nişte programe pilot, acele spectacole la Teatrul Naţional şi la Opera Română în care vom testa cum anume am putea să redeschidem, cu accesul persoanelor care sunt testate sau vaccinate, în aşa fel încât să vedem care este efectul”, a mai spus Alin Stoica.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...