Restricții relaxate în București, începând de luni. Sălile de spectacol și restaurantele se redeschid la capacitate de 30%

Nicu Stan 02.05.2021, 14:19
Restricții relaxate în București, începând de luni. Sălile de spectacol și restaurantele se redeschid la capacitate de 30%

Restricții relaxate în București, începând de luni. Autoritățile au decis, în urma unei ședințe a Comitetului Pentru Situații de Urgență, ridicarea mai multor măsuri, după a treia zi cu o incidență de sub trei cazuri la mia de locuitori.

Bucureștiul iese din scenariul roșu. De când se mai ridică din restricții

Update duminică, 2 mai. Anunțul a fost făcut duminică de prefectul Capitalei. Restricții relaxate în București, de luni. Alin Stoica a declarat că sălile de spectacol și restaurantele la interior se vor putea deschide la o capacitate de 30%, urmând să funcționeze până la ora 21:00, având în vedere că restricțiile de circulație după ora 22:00 rămân în vigoare.

„Următorul prag stabilit de experţii epidemiologi de 1,5 la mie şi acolo vor interveni o serie de relaxări. De exemplu sălile de spectacol vor fi deschise cu o capacitate de 50%. Vor putea fi permise evenimente în aer liber cu maxim 300 de participanţi. Actuala hotărâre de Guvern urmează să fie revăzută pe 13 mai şi vom vedea măsurile pe care le va lua Guvernul în cadrul acelui Comitet interministerial”, a mai spus Stoica.

Hotărârea completă a CMBSU de duminică poate fi accesată AICI.

Update Potrivit ultimelor declarații ale șefului DSU, Raed Arafat, restaurantele ar putea fi deschise la interior cu capacitatea de 30%. Totuși, pentru ca acest lucru să devină realitate, trebuie ca în perioada care urmează Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență să observe o scădere a incidenței ratei de infectare sub 3 la mia de locuitori.

“Dacă scădem sub 3,5 la mie, atunci nu mai avem măsurile de weekend. Rămân măsurile generale de ora 10 seara. Binențeles, mai e un impact când coborâm sub 3 la mie – restaurantele pot să deschidă în interior cu capacitatea de 30%”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat a mai adăugat că dacă numărul persoanelor care se vaccinează va crește, cu atât mai repede ne vom întoarce la perioada pre-pandemie.

“Există un comitet stabilit de premier, pentru a stabili măsurile din 1 iunie, ce se poate face, bineînţeles, concomitent cu campania de vaccinare care trebuie să continue şi sper ca numărul vaccinaţilor să crească pentru că este, într-adevăr biletul nostru către normalitate.

Cu cât mai mulţi ne vaccinăm, cu atât mai repede ajungem săpre o situaţie de normalitate. Cel puţin la nivelul României, cum a ajuns Israel, Marea Britanie, să poată să se relaxeze şi să aibă o situaţie sub control. Dar asta se face cu cap, gândind şi într-un mod corect”, a mai spus Raed Arafat la Digi24.

Bucureștiul iese din scenariul roșu, astfel că de luni bucureștenii ar putea lua masa în restaurante chiar și la interior.

Rata de infectare în Capitală a scăzut la 2,98 cazuri la mia de locuitori, vineri, a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei.

Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anuntat ce restrictii se ridica
Alin Stoica, prefectul Capitalei, a anuntat ce restrictii se ridica

La cât a ajuns rata de infectare

Conform acestuia, dacă incidenţa se păstrează sub 3 la mie şi sâmbătă şi duminică, o serie de restricţii vor fi relaxate începând de luni, în a doua zi de Paşte.

”Rata de infectare a scăzut un pic sub 3 la mie. Este 2,98. O să ne uităm la rata de infectare până duminică dimineaţă, iar dacă aceasta va fi sub 3 cazuri la mia de locuitori, vom convoca imediat Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă”, a declarat Alin Stoica, potrivit libertatea.ro.

Când vor fi ridicate restricțiile

De asemenea, prefectul Capitalei a mai spus că şedinţa Comitetului se va desfăşura online în duminica Paştelui, iar ridicarea restricţiilor va intra în vigoare în noaptea dintre duminică și luni, începând cu ora 00:00.

Astfel, de luni, 3 mai, ar putea să fie deschise la interior restaurantele, sălile de teatru, sălile de cinema și de spectacole, binențeles toate la o capacitate de funcționare de 30% din capacitate.

Sălile de fitness sunt deschise în București

Sălile de fitness au fost deja deschise, marți, după ce rata de infectare în București a scăzut sub 3,5 la mia de locuitori. Hotărârea a fost luată de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă în ședința care a avut loc luni.

Tot atunci a fost decisă, ca urmare a scăderii ratei de infectare, urmând să intre în vigoare astăzi, 30 aprilie, deplasarea în Bucureşti până la ora 22:00 şi în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în loc de ora 20.00, precum și menținerea magazinelor și teraselor deschise până la ora 21.00 inclusiv în weekend.

Vești proaste. Tulpina mutant din India a ajuns și în România

Pe de altă parte, tulpina mutantă a coronavirusului care face ravagii în India a ajuns în România. Informația este confirmată de Direcția de Sănătate Publică din Brașov. Virusul ucigaș care a speriat India a fost descoperit la un tânăr de 26 de ani care s-a întors recent de acolo.

Tânărul, care pare să fie primul pacient cu tulpina indiană, are simptome de coronavirus, respectiv tuse, dar se prezintă într-o stare de sănătate bună, potivit medicilor. În plus, autoritățile din România suspectează apariția unui focar de coronavirus, varianta indiană, la un grup de muncitori veniți din India.

Urmăriți Impact.ro și pe