La câte grade se spală lenjeria de pat. Multe gospodine greșesc, de asta nu se curăță bine și capătă un miros urât

Cazacu Alexandru 23.11.2022, 16:22
La câte grade se spală lenjeria de pat. Multe gospodine greșesc, de asta nu se curăță bine și capătă un miros urât

Nimic nu este mai relaxant la sfârșitul unei zile lungi de muncă decât un somn bun în lenjerii proaspăt spălate și frumos mirositoare. Dar la câte grade se spală lenjeria de pat și cât de des ar trebui să o spălăm? În continuare vei afla cum să păstrezi senzația de prospețime mai mult timp. Iată câteva sfaturi utile despre îngrijirea lenjeriei pat.

La câte grade se spală lenjeria de pat

Dormitorul ar trebui să fie un sanctuar de relaxare, sănătate și pace. Cu toate acestea, dacă nu îl păstrăm curat, dormitorul nostru poate deveni o cameră nu chiar atât de curată și igienică pe cât am putea crede. Conform studiilor, majoritatea oamenilor petrec mai mult timp curățându-și sufrageria decât dormitorul.

Acest lucru nu este tocmai indicat, având în vedere faptul că petrecem aproximativ 8 ore pe zi în pat. În plus, pentru a avea parte de un somn odihnitor, lenjeriile de pat trebuie să fie curate și să ne ofere o senzație de prospețime. Așadar, în rândurile următoare veți afla la câte grade se spală lenjeria de pat, dar și cât de des ar trebui spălată aceasta.

Cât de des ar trebui să spălăm lenjeria de pat

Ca regulă generală, lenjeria de par ar trebui spălată măcar o dată pe săptămână. Este indicat să avem cel puțin o lenjerie de rezervă pentru rotație. Dacă există cineva în casă care suferă de alergii, este recomandat să spălăm lenjeriile o dată pe săptămână, pentru a le păstra cât mai curate.

De asemenea, cearceafurile albe trebuie spălate cel puțin o dată pe săptămână pentru a le păstra aspectul și pentru a preveni apariția petelor.

La câte grade se spală lenjeria de pat. Temperatura optimă de spălare

Există multe dezbateri cu privire la temperatura optimă pentru spălarea lenjeriei de pat. Totuși, ca regulă generală, este întotdeauna recomandat să respectați indicațiile de pe etichetele de îngrijire și să urmați cu atenție instrucțiunile.

Citește și Secretul pe care puțini români îl știu: temperatura la care trebuie să speli rufele. Vei simți diferența la factură

Majoritatea țesăturilor pot fi spălate la o temperatură de 40°. Această temperatură a apei va îndepărta murdăria și uleiurile naturale din corp, dar și microbii. Pe de altă parte, lenjeria de pat din mătase trebuie spălată la o temperatură mai mică de 30 de grade Celsius. În acest caz, trebuie să alegem  un detergent mai blând sau unul special pentru mătase.

Cum se spală corect lenjeria de pat

Dacă tot am aflat la câte grade se spală lenjeria de pat, haideți să aflăm și cum se spală corect aceasta. În primul rând, este recomandat ca înainte de prima utilizare să spălați întotdeauna noua lenjerie de pat.

Majoritatea mașinilor de spălat moderne au un ciclu special pentru spălarea lenjeriei de pat. Dacă totuși acest program nu există, cel mai bine este să folosiți un ciclu normal, blând. Dacă spălați o husă de pilota sau o față de pernă colorată, nu uitați să le întoarceți pe dos înainte de a le pune în mașina de spălat.

Dacă vorbim de o lenjerie de pat din mătase, această trebuie spălată la un ciclu mai lejer. Este, de asemenea, indicat să puneți articolele de mătase într-o pungă de rufe pentru a preveni desprinderea fibrelor.

La câte grade se spală lenjeria de pat
La câte grade se spală lenjeria de pat

Sfaturi utile pentru a păstra curățenia și prospețimea lenjeriei de pat

Pentru a ne asigura că lenjeria se spală corespunzător, este bine să o băgăm în mașina de spălat fără alte articole de îmbrăcăminte. Astfel se va mișca liber în mașina de spălat, oferind cearșafurilor o spălare uniformă. După ce am spălat corespunzător lenjeria, cel mai bine este să o lăsăm să se usuce în aer liber.

Citește și Gospodinele istețe spală întotdeauna hainele cu apă rece. Vei regreta că nu ai făcut știut

Este foarte important să curățăm periodic și salteaua, deoarece aceasta se poate păta, iar murdăria va ajunge imediat și pe lenjeria de pat. De asemenea, trebuie să spălăm din când în când pernele și pilotele la o temperatură mică, dacă cuva mașinii de spălat este suficient de mare. Dacă nu putem oricând apela la serviciile unei curățătorii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...