La cât va ajunge salariul minim pe economie în 2020. Vestea pe care românii o așteaptă cu nerăbdare

Raluca Juncu 03.12.2019, 15:31
La cât va ajunge salariul minim pe economie în 2020. Vestea pe care românii o așteaptă cu nerăbdare

Negocierile de astăzi cu privire la situația salariului minim pe economie au fost purtate din nou astăzi la Palatul Victoria. La reuniunea de la Guvern au participat sindicatele și patronatele care au discutat cu premierul Ludovic Orban despre majorarea salariului. La ce decizie s-a ajuns?

Creșterea salariului minim, un subiect controversat

Astăzi sindicaliștii au propus o creștere netă de 100 de lei, începând cu 1 ianuarie 2020, la fel cum era planificată de către guvernul anterior condus de Viorica Dăncilă. Însă se pare că această cerere nu a fost acceptată, cel puțin deocamdată, de guvernanți, care au propus ca variantă o majorare de 83 de lei net, care să intre în vigoare tot începând cu anul viitor. Guvernul își dorește o creștere de doar 7,2 procente. Practic, la un salariu brut actual de 2 080 de lei să ajungă 2230. Reprezentanții Cartel Alfa propun acel salariu de 2260 de lei cu care au venit cabinetul anterior condus de PSD, iar cei de la Blocul Național Sindical (BNS) și-ar dorio creștere și mai mare, de 2284 de lei.

Dumitru Costin, Președinte al Blocului Național Sindical (BNS). Foto: romaniatv.net
Dumitru Costin, Președinte al Blocului Național Sindical (BNS). Foto: romaniatv.net

„Guvernul nu a respins această variantă, săptămâna trecută ne-au pus la dispoziţie trei variante de lucru în viziunea lor, astăzi au aşteptat de la partenerii sociali viziunea acestora, iar noi am transmis propunerea BNS”, a precizat Dumitru Costin, președintele BNS.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban oferă asigurări că va crește salariul, însă nu a precizat cuantumul cu care va fi majorat.

„Sigur că patronatele susţin în cea mai mare parte propunerea noastră. În ceea ce priveşte sindicatele, au venit cu nişte propuneri pe care le analizăm, dar ele vor sta mai degrabă la baza discuţiilor ulterioare pe care le vom avea în cursul anului viitor pentru a defini mecanismul legal prin care se va stabili creşterea salariului minim. Am reţinut dorinţa unora de a ne baza pe prognoze pe anul care urmează”, a declarat Ludovic Orban, conform declarațiilor apărute pe sitirileprotv.ro.

Guvernul urmează să stabilească, în următoarele săptămâni, formula pe baza căreia să se calculeze noul salariu minim pe economie, şi se află în aceste zile în consultări cu sindicatele şi cu patronatele.

„Va creşte. Facem analize şi punem în modelul nostru propunerile care au fost formulate, în special de confederaţiile sindicale, şi vom lua o decizie sper cât mai repede”, a mai spus Ludovic Orban.