Klaus Iohannis, cerere specială la telefon pentru președintele Ucrainei. Trebuie să nu mai recunoască o limbă considerată oficială

Andra Daoud 01.02.2022, 19:07
Klaus Iohannis, cerere specială la telefon pentru președintele Ucrainei. Trebuie să nu mai recunoască o limbă considerată oficială

Klaus Iohannis l-a sunat pe președintele Ucrainei și i-a cerut ca țara lui să nu mai recunoască o limbă care era considerată oficială. Conversația dintre cei doi șefi de stat a avut loc marți, pe 1 februarie, în contextul aniversării a trei decenii de relații diplomatice între România și Ucraina. Cei doi lideri politici au discutat și despre situația tensionată de la granița cu Ucraina.

Klaus Iohannis, cerere specială pentru președintele Ucrainei

Președintele României a discutat astăzi la telefon cu omologul său din Ucraina, Vladimir Zelenski. Potrivit Administrației Prezindențiale, cei doi șefi de stat au vorbit la telefon cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Klaus Iohannis i-a cerut, printre altele, lui Zelenski ca Ucraina să nu mai recunoască limba moldovenească, considerată limbă oficială.

Președintele Klaus Iohannis a acordat un spațiu amplu, în convorbirea telefonică, soluționării problemelor legate de drepturile persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, îndeosebi privind protecția identității lingvistice a etnicilor români.

În acest sens, Președintele României a reiterat așteptarea ca, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa «limbă moldovenească», confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, Ucraina să recunoască oficial inexistența «limbii moldovenești»”. se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Nu este prima dată când autoritățile române formulează o asemenea cerere pentru Ucraina. În urmă cu câteva luni, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a formulat o cerere similară pentru omologul său de la Kiev. S-a întâmplat în contexul zilei limbii române.

Klaus Iohannis, cerere specială la telefon pentru președintele Ucrainei. Trebuie să nu mai recunoască o limbă considerată oficială
Klaus Iohannis și Volodîmîr Zelenski, în timpul unei întâlniri oficiale

Care a fost răspunsul președintelui Ucrainei

Potrivit Administrației Prezidențiale, liderul de la Kiev a fost deschis sugestiei lui Klaus Iohannis și a spus că înțelege preocupările autorităților române cu privire la drepturile minorităților naționale. El și-a manifestat disponibilitatea pentru a identifica soluții. Cei doi șefi de stat au discutat, de asemenea, despre situația de securitate în regiune, în contextul presiunilor exercitate de către Rusia la granița cu Ucraina.

În acest context, Președintele României a reiterat sprijinul ferm al țării noastre pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială, precum și pentru aspirațiile sale europene și euroatlantice.

Președintele Klaus Iohannis a arătat că este inacceptabilă amenințarea cu folosirea forței și tentativa de subminare a actualilor parametri ai arhitecturii europene de securitate, precum și încercările de recreare a unor ,«sfere de influență» și a reafirmat susținerea puternică a României pentru dreptul Ucrainei de a-și alege propriile opțiuni de politică externă și de securitate.

Președintele României a reiterat sprijinul pentru politica de nerecunoaștere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea și a apreciat comportamentul responsabil al Ucrainei în vederea evitării creșterii tensiunilor.” se mai arată în comunicat.

Președintele Ucrainei a mulțumit pentru sprijinul pe care România îl arată atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe