Reacția ministrului de Externe român, după declarațiile lui Putin: „Este absurd să spui că un sistem pur defensiv reprezintă o amenințare”

Ana Anitoiu 02.02.2022, 12:44
Reacția ministrului de Externe român, după declarațiile lui Putin: „Este absurd să spui că un sistem pur defensiv reprezintă o amenințare”

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat la declarațiile lui Vladimir Putin cu privire la România. Oficialul a spus că afirmațiile președintelui rus sunt absurde și că scutul antirachetă de la Deveselu este strict defensiv, astfel că nu reprezintă o amenințare pentru Rusia. El a făcut și o invitație pentru Moscova.

Ministrul de Externe, reacție la declarațiile lui Vladimir Putin

Bogdan Aurescu a spus că afirmațiile președintelui rus conform cărora scutul antirachetă din România este o amenințare la adresa securității Rusiei sunt complet neadevărate, ba chiar absurde. Ministrul a precizat care este scopul acestui sistem de apărare, de fapt.

„(Vladimir Putin – n.r.) a spus încă o dată că scutul antirachetă din România și Polonia reprezintă o amenințare la adresa securității Rusiei. Este complet neadevărat. Este absurd să spui că un sistem pur defensiv, care nu este gândit către Rusia, ci către posibile amenințări cu rachete din afara spațiului euro-atlantic, reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a spus ministrul într-un interviu acordat pentru CNN.

Reactia ministrului de Externe roman, dupa declaratiile lui Putin
Bogdan Aurescu. Inquam Photos/ George Calin

Bogdan Aurescu, invitație pentru Moscova

De asemenea, în cadrul aceluiași interviu, ministrul de Externe a făcut o invitație către Moscova. Bogdan Aurescu a spus că România este gata să-i permită Rusiei să verifice dacă sunt rachete ofensive pe teritoriul său și a dat asigurări că acestea nu există.

Mai mult, Bogdan Aurescu a declarat că joi va avea loc la București o reuniune a miniștrilor de Externe din țările de pe flancul estic NATO. Potrivit oficialului, vor participa la discuții și șefii diplomației de la Kiev, Dmytro Kuleba, și de la Paris, Jean-Yves Le Drian.

„Va participa și ministrul francez de externe, care vizitează Bucureștiul în aceeași zi. Discuțiile vor fi despre situația de securitate din vecinătatea noastră, regiunea Mării Negre.

Totodată, ministrul ucrainean de Externe ni se va alătura în această întâlnire. Vom putea discuta modurile prin care putem continua să promovăm dialogul și să detensionăm situația din regiune, a precizat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe român, despre posibilitatea de retragere a trupelor NATO din România

În cadrul interviului pentru CNN, Bogdan Aurescu a fost întrebat și dacă există flexibilitate cu privire la solicitările lui Vladimir Putin de retragere a trupelor NATO din România și Bulgaria, pentru evitarea unei noi crize diplomatice sau chiar militare.

„Desigur că nu, și, așa cum știți, răspunsul NATO la propunerea avansată de Rusia în decembrie, și, de asemenea, răspunsul scris al SUA la aceste propuneri, au fost foarte clare în această privință.

Orice solicitare de retragere a trupelor și a echipamentelor NATO desfășurate deja în teritoriile aliaților estici este în strânsă conexiune cu angajamentele aliaților NATO prevăzute în Articolul 5”, a spus ministrul.

Bogdan Aurescu a adăugat că fiind vorba despre un aspect ce ține de esența misiunii NATO, adică de apărarea colectivă, este inadmisibil să existe orice fel de veto pe această temă din partea unui stat terț.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...