Comandant erou, decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Virtutea Maritimă”. Cum a salvat de la înec 4 oameni aflați pe un velier

Ioana Constantin 11.06.2021, 15:50
Comandant erou, decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Virtutea Maritimă”. Cum a salvat de la înec 4 oameni aflați pe un velier

Comandant erou, decorat de președintele Klaus Iohannis. A continuat să creadă în forțele proprii și în capacitatea marinarilor pe care îi conduce și nu a renuntat la operațiune nici atunci cand garda de coastă americană a făcut-o, iar acum decizia i-a adus recunoașterea președintelui țării care l-a decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă”. Este povestea comandantului de navă Bogdan Rusu, care în condiții meteo mai mult decat nefavorabile a reușit să salveze de la înec 4 oameni aflați pe un velier, în derivă în Golful Mexic.

Comandant erou, decorat de președintele Klaus Iohannis

Era într-o zi de duminică, 13 septembrie, puțin trecut de ora prânzului. Nava Cosco Maysia se îndrepta către Statele Unite ale Americii, iar condițiile meteorologice erau nefavorabile. Vântul sufla cu putere, iar valurile erau înalte de 7 metri. La un moment dat s-a primit un semnal SOS. Velierul Yes Dear, cu patru persoane la bord, începuse să ia apă și era în pericol iminent de scufundare. Cei patru marinari erau obosiți și deshidratați. A fost momentul în care Bogdan Rusu, a anunțat autoritățile că poate interveni pentru salvarea lor. În același timp, garda de coastă americană a trimis în zonă un elicopter și o ambarcațiune.

S-a primit un mesaj prin care Garda de Coastă ne cerea ajutorul pentru salvarea acestei ambarcațiuni care lua apa. Ne-am dus spre locul indicat, într-o și jumătate am ajuns, vremea era nefavorabilă, vânt și valuri puternice. Barca fiind foarte mica, lua apă peste tot. Am încercat să stabilim contact electronic, însă a fost imposibil, ei erau pe covertă, am încercat sa discutăm prin radiotelefon, dar nu se putea. Ne-am apropiat puțin de ambarcațiune și din a doua încercare am legat-o la prova și unul câte unul i-am adus la bord. Nu puteam să nu îi ajutam, era exclusă această ipoteza chiar daca riscam ca în urma unei acțiuni nereusite să îi punem pe ei in pericol, a spus Bogdan Rusu.

Comandant erou, decorat de presedintele Klaus Iohannis
Comandant erou, decorat de presedintele Klaus Iohannis

La un moment dat, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, garda de coastă americană a anunțat că renunță la operațiune. Nu încă și comandantul român. Nava Cosco Maysia, sub comanda lui Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul. A fost începută acțiunea de salvare. Era nevoie de evacuarea lor imediată, unul dintre marinari fiind bolnav. Starea ambarcațiunii era încă un motiv de îngrijorare: nimic nu mai funcționa la bord si se putea scufunda în orice moment. Doar pregătirea profesionala, dar și prezența de spirit a comandantului român a făcut ca acțiunea să nu se transforme într-o tragedie. În cele din urma, cei patru au fost luați la bord, în siguranță, și duși în Portul Tampa.

Comandantul spunea că se gandea că ar putea să îi piardă, să cadă, și nu ar mai fi putut fi salvați. Am fost puțin cu nod în gât, îmi inchipuiam că îi pierd pe scară. Nu ii mai puteam recupera dar ne-am luat toate măsuril ca să nu se întample acest lucru. Le-am acordat primul ajutor, am vorbit cu ei. Am avut emoții, dar ne-am obișnuit, a mai spus Bogdan Rusu.

Comandant erou, decorat de presedintele Klaus Iohannis
Comandant erou, decorat de presedintele Klaus Iohannis

Acasă, soția a trait momentele cu sufletul la gură. A aflat de la televizor despre operațiune, iar când a reușit să vorbească cu soțul a simțit o descătușare. Acum este mândră de omul pe care îl are alături.

Este greu pentru noi, soțiile de marinari. Nici nu vreau să știu când e vreme rea, că te gândești la ce este mai rîu. Când am auzit, m-am gandit dacă este bine, el și nava. Apoi au fost emoțiile care te încearcă când ți se spune că soțul tău a salvat 4 vieți. Am fost mândră. Când m-a sunat ca sa îmi spună, îi tremura vocea, iar atunci când s-a retras elicopterul Gărzii de Coastă, tatăl îi implora să se întoarcă ca să îi ia măcar baiatul. A avut un impact emoțional asupra mea, foarte mare, a spus Irina Rusu, soția.

Eroismul și priceperea comandantului român au fost astăzi recunoscute oficial și de președintele țării, care l-a decorat cu Ordinul Virtutea Maritimă. Bogdan Rusu va fi propus de Organizația Maritimă Internațională și pentru premiul „Bravery at Sea”, conferit pentru acte de bravură pe mare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags: