Klaus Iohannis, la 15 ani de la aderarea României la UE. Ce a însemnat asta pentru ţara noastră: „Singura opțiune de prosperitate”

Iancu Andreea 01.01.2022, 14:55
Klaus Iohannis, la 15 ani de la aderarea României la UE. Ce a însemnat asta pentru ţara noastră: „Singura opțiune de prosperitate”

La 1 februarie 1993, România începea procedurile pentru asocierea la Comunitatea Europeană, un obiectiv atins abia în 2007, când țara noastră devenea oficial, la data de 1 ianuarie, membră a Uniunii Europene. Astăzi, la 15 ani de la aderarea României la UE, Klaus Iohannis a transmis un mesaj important pentru români. Președintele a explicat ce înseamnă pentru țara noastră prezența în rândul statelor membre ale Uniunii.

Klaus Iohannis, mesaj aniversar, la 15 ani de la aderarea României la UE

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis primul mesaj din noul an, 2022, când se aniversează 15 ani de la aderarea la UE. Șeful statului a vorbit despre importanța pe care o are prezența țării noastre printre membrii Uniunii, explicând faptul că aderarea a adus valorile democrației europene și în România. De asemenea, liderul de la Palatul Cotroceni a menționat că direcția europeană reprezintă unica opțiune pentru prosperitate, stabilitate și dezvoltare pe termen lung.

Sărbătorim 15 ani de la aderarea țării noastre la UE, un moment cheie în construcția României europene de astăzi. Aderarea la UE ne-a ancorat în spațiul european de democrație şi valori, un ideal care a devenit realitate prin sacrificiul suprem al celor care au luptat în Decembrie 1989. În acel moment crucial al istoriei noastre, românii au cerut la unison libertate, drepturi fundamentale, domnia legii și democrație. Dobândirea statutului de membru al Uniunii Europene a concretizat un parcurs ales de cetățeni în mod asumat și fără ezitare. Drumul european rămâne în mod legitim singura opțiune de prosperitate, stabilitate și dezvoltare pe termen lung a României, a fost debutul mesajului aniversar transmis de președintele Iohannis.

Klaus Iohannis, mesaj aniversar, la 15 ani de la aderarea României la UE
Astăzi aniversăm 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Beneficiile statutului de membru al Uniunii

Șeful statului a amintit, de asemenea, beneficiile pe care România le-a avut și le are datorită aderării la UE. Printre acestea se remarcă o serie de norme care au dus la îmbunătățirea vieții românilor și modernizarea statului. Totodată, președintele Iohannis a menționat și faptul că țara noastră reprezintă un membru important în cadrul Uniunii, oferind deopotrivă sprijin pentru întărirea și consolidarea acesteia, prin acțiuni comune cu restul statelor membre.

Beneficiile aduse cetățenilor și societății noastre sunt concrete și înseamnă îmbunătățirea vieții de zi cu zi, fie că vorbim despre piața internă, protecția mediului, digitalizare, libera circulație și oportunitățile de a studia, lucra sau trăi oriunde în Uniunea Europeană, fie despre finanțarea dezvoltării și a modernizării în multiple domenii, precum infrastructura, zonele rurale, energia, sectorul medical, educația.

România contribuie astăzi, în mod direct, ca stat membru, la consolidarea și întărirea Uniunii Europene. Acțiunea comună în baza principiului solidarității, accelerarea reformelor destinate creșterii convergenței și a coeziunii, susținerea valorilor fundamentale ale Uniunii noastre, prin respectarea libertății, democrației, egalității și statului de drept, implementarea priorităților în materie de schimbări climatice, digitalizare și reziliență reprezintă obiective esențiale pe care România și le-a asumat și pe care le promovează la rândul său în cadrul Uniunii și în relația cu ceilalți parteneri, a mai precizat șeful statului.

Criza Covid-19, un exemplu de solidaritate în cadrul UE

Am avut recent o dovadă concretă a dimensiunii umane a principiului solidarității, când celelalte state membre au răspuns prompt apelului autorităților române pentru sprijin medical şi cu produse farmaceutice, astfel încât să putem gestiona efectele ultimului val al pandemiei de COVID-19. La rândul nostru, am ajutat alte state membre UE sau din vecinătatea Uniunii cu echipe și echipamente medicale, atunci când situația epidemiologică din țările respective a fost deosebit de dificilă.

Proiecte de viitor, în cadrul UE

Președintele Iohannis a vorbit și despre proiectele de viitor în cadrul UE, astfel încât generațiile viitoare să se regăsească în cadrul lor. Statele membre au stabilit o uniune mai puternică pentru toate țările, oferind și proiectând soluții sustenabile, pe care doresc să le ducă mai departe.

Momentul aniversar de astăzi ne oferă, dincolo de radiografia semnificației aderării la Uniunea Europeană și a câștigurilor incontestabile pe care statutul de membru le-a adus cu sine pentru cetățenii români, și oportunitatea unei proiecții asupra viitorului, asupra a ceea ce ne dorim să reprezinte Uniunea pe care o pregătim pentru generațiile viitoare.

Declarația adoptată la Summitul pe care l-am găzduit la Sibiu, la 9 mai 2019, a enunțat angajamentul pentru o Europă mai unită, de la est la vest și de la nord la sud, bazată pe soluții comune, pe solidaritate în vremuri dificile şi pe protejarea în continuare a modului european de viață, a democrației şi a statului de drept.

Consolidarea UE reprezintă un deziderat pentru toate statele membre, fiecare dintre actori contribuind la această dezvoltare. Perioadele de criză, precum cea sanitară în care ne regăsim, ne oferă șansa să învățăm din greșeli și să poată fi dezvoltată Uniunea.

„Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27, pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar”, am afirmat la unison toți liderii europeni în Declarația de la Sibiu.

Mesajele transmise prin Declarația adoptată atunci își dovedesc o dată în plus validitatea, în condițiile în care acționăm împreună pentru a pregăti Europa viitorului, pornind de la lecțiile învățate din recenta criză sanitară.

„Apartenența României la Uniunea Europeană nu este „un dat”, ci se construiește”

Noile provocări la care a fost supusă Uniunea au dus la dezvoltarea acesteia pe mai multe planuri, astfel încât să răspundă în continuare nevoilor apărute la nivelul statelor membre. Viitorul Europei reprezintă un subiect important care se dezbate în cadrul conferințelor UE.

Sunt încrezător că Uniunea va continua să se dezvolte și să răspundă activ la provocările pe care digitalizarea și schimbările climatice le generează peste tot în lume, să ofere cetățenilor săi siguranță, bunăstare și stabilitate. În această perioadă în care cetățenii europeni sunt invitați să se pronunțe asupra priorităților europene, în cadrul Conferinței privind viitorul Europei, este important ca dorințele și ideile românilor să se facă auzite, pentru ca apoi să putem formula în plan european decizii echilibrate, care să corespundă acestor așteptări.

Astăzi, când ne aflăm la 15 ani de la momentul aderării, trebuie să continuăm să le vorbim tinerilor despre Europa și despre importanța și beneficiile majore ale proiectului european. Este fundamental să conștientizăm că apartenența României la Uniunea Europeană nu este „un dat”, ci se construiește prin solidaritate, responsabilitate, puterea consensului, respectul pentru ceilalți, dorința fermă de a prezerva unitatea şi coeziunea în formularea răspunsurilor la provocările viitoare, a declarat Klaus Iohannis.

Oficialul român a reamintit prin mesajul său la ceas aniversar faptul că Uniunea Europeană reprezintă șansa României la dezvoltare și la

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...