Klaus Iohannis, gest făcut în Piaţa Universităţii, marți dimineață. Toată lumea a văzut momentul VIDEO

Cătălina Burghelea, Paul Dobrescu 21.12.2021, 09:14
Klaus Iohannis, gest făcut în Piaţa Universităţii, marți dimineață. Toată lumea a văzut momentul VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat, marți dimineață, în Piața Universității din București, pentru un moment special. Șeful statului a coborât din limuzina sa, înconjurat de SPP, la ora 8 AM, pentru a depune o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989.

Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în Piaţa Universităţii

Klaus Iohannis a depus, marţi dimineață, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluţiei din ’89, la Troiţa din Piaţa Universităţii. Președintele României a ținut un moment de reculegere, apoi a depus coroana de flori. Momentul a fost scurt, iar șeful statului nu a făcut declarații.

Președintele țării s-a aflat în fiecare an, în Piața Universității din Capitală, la comemorarea eroilor căzuți la Revoluția din 1989. Iată că și în 2021, după 32 de ani de la evenimentul tragic, politicienii arată că le pasă de martirii României.

Slujbe speciale în biserici și mânăstiri, în memoria victimelor Revoluţiei

De altfel, astăzi și mâine, în toate bisericile și mănăstirile din România vor avea loc slujbe speciale. Preoții îi vor pomeni pe cei care şi-au jertfit viaţa în urmă cu 32 de ani, pentru libertatea noastră de sub regimul comunist. Rugăciuni se vor face şi la Catedrala Patriarhală de pe dealul Mitropoliei, precum şi în toate bisericile, şi mănăstirile BOR, unde se va sluji Sfânta Liturghie, miercuri, pe 22 decembrie.

Unde poți aprinde o lumânare

Pomenirea eroilor se va face în Capitală, marţi, de la ora 10,00, la Cimitirul “Eroilor Revoluţiei”, şi de la ora 12,00, la Piaţa Universităţii. În cursul zilei de miercuri, slujbele se vor oficia la Monumentul pentru Cinstirea Eroilor Revoluţiei din Piaţa Revoluţiei, la ora 9,00, și la Radiodifuziunea Română, la ora 10,00.

Persoanele care doresc să aprindă o lumânare în memoria românilor care au murit în decembrie ’89 o pot face şi la Televiziunea Română, la cele două troiţe din afara (ora 11,00) şi din interiorul curţii instituţiei (Troiţa Paraşutiştilor, ora 11,30), a anunţat, luni, Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Șirul evenimentelor din decembrie 1989

La 20/21 decembrie 1989, Comitetul Municipal al Partidului Comunist Român a decis organizarea, în Piaţa Republicii (Piaţa Palatului) din faţa sediului Comitetului Central al PCR, unui miting care să condamne „acţiunile huliganice” de la Timişoara. Demonstrația ce se voia pașnică s-a transformat, însă, într-un protest.

În cursul serii, românii, majoritatea tineri, s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii, unde au pus o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie. Forţele de ordine au primit ordin să „cureţe zona”. Lă lăsatul întunericului, s-a tras asupra demonstranţilor, fiind înregistrate peste 1000 de victime. Totodată, numeroşi manifestanţi au fost încătușați şi duşi la închisoarea Jilava, din apropierea Capitalei.

Singura ţară din blocul comunist care a trecut de la totalitarism la democraţie prin violenţă

În decembrie 1989, România a fost singura ţară din blocul comunist în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi executarea conducătorilor.

La căderea comunismului din 1989 și-au pierdut viața foarte mulți români, dintre care 36 erau copii. Cea mai mică victimă avea doar o lună când a fost nimerită de un glonț intrat prin geamul apartamentului în care locuia cu părinții săi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...