Florin Cîţu, despre PNRR: „Vom face tot ce nu s-a făcut în 30 de ani”. Ce se întâmplă cu veniturile românilor

Iancu Andreea, George Capoeanu 26.05.2021, 15:43
Florin Cîţu, despre PNRR: „Vom face tot ce nu s-a făcut în 30 de ani”. Ce se întâmplă cu veniturile românilor

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost prezentat miercuri, în Parlament, de către premierul Florin Cîțu, care a vorbit despre măsurile ce privesc și veniturile românilor. Documentul prevede accesarea de fonduri din mecanismul european de redresare și reziliență, sumele disponibile ajungând la valoarea de 29,2 miliarde de euro. Planul, care urmează să fie trimis luni la Bruxelles, a adus numeroase tensiuni între partidele din Opoziție și cele aflate la Putere, dar și în cadrul coaliției de guvernare. În acest context, premierul Florin Cîțu a adus o serie de lămuriri despre PNRR și despre ce urmează să se întâmple cu banii românilor în următoarea perioadă.

Planul Național de Redresare și Reziliență, motiv de dispută între guvernanți

România ar urma să primească 29,2 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Sumele vor fi alocate de către Uniunea Europeană prin PNRR și trebuie accesate până la 31 decembrie 2023. De asemenea, proiectele care urmează să fie finanțate prin acest sistem trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. De asemenea, în cazul în care acestea nu sunt gata, banii vor trebui returnați. Astfel, primele sume ar putea ajunge în țara noastră în luna octombrie.

În ciuda veștilor bune, care ar putea aduce României dezvoltarea mai multor sectoare importante, între partidele de Opoziție și Putere, dar și în cadrul Coaliției au apărut tensiuni din pricina reformei pensiilor. Conform documentului trimis la Bruxelles, Guvernul s-a angajat să păstreze cheltuielile cu pensiile la un nivel similar pentru un termen scurt și mediu. De asemenea, oficialii români ar trebui să se asigure de echitatea celor cu pensia minimă prin majorarea acesteia, dar și unele stimulente fiscale pentru a extinde perioada petrecută în câmpul muncii peste vârsta de pensionare, să elimine pensiile speciale, să introducă o nouă formulă pentru indexarea pensiilor, să elimine posibilitățile pentru pensionarea anticipată și să coreleze vârsta de pensionare cu creșterea speranței de viață.

În timp ce liberalii dau vina pe ministrul Cristian Ghinea că ar fi fost extrem de tehnic când a negociat la Bruxelles, PSD acuză că Guvernul dorește înghețarea pensiilor, salariilor și alocațiilor. De asemenea, Opoziția amenința cu greva parlamentară în situația în care documentul nu ar fi fost prezentat în Parlament. Din păcate, România nu va putea accesa banii pe care îi prevăzuse pentru sistemul de irigații sau pentru extinderea rețelei de gaze.

Declarațiile lui Florin Cîțu despre PNRR și veniturile românilor
Plenul Parlamentului României s-a reunit astăzi pentru a discuta subiectele de pe ordinea de zi
foto – Inquam

Ce a declarat premierul Florin Cîțu despre PNRR

Premierul Florin Cîțu a fost prezent astăzi în Parlament, unde a vorbit despre PNRR și a adus lămuriri cu privire la criticile apărute recent. Acesta a precizat că pensiile nu vor fi tăiate, veniturile nu se vor reduce, ba chiar vor fi mai mari decât în prezent. Termenul pe care prim-ministrul îl alocă este 2030.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

PNRR e un plan diferit pentru că, pe lângă investiţii targetate, acest plan vine şi cu o parte de reformă. Planul PNRR a venit ca răspuns la criza cauzată de pandemie. Toate investițiile pe care le facem prin acest program trebuie finalizate până în 2026. Dacă nu le realizăm, pierdem banii. Nu mai strigați că proiectul X sau Y nu a fost inclus în PNRR pentru că unele dintre ele nu pot să fie incluse, a punctat oficialul român.

De asemenea, Florin Cîțu a adus în discuție proiectele de reformă ce urmează să fie finanțate prin PNRR.

Sunt reforme care au fost amânate 30 de ani şi acum trebuie să le facem, pentru că România are nevoie să treacă la următorul capitol de dezvoltare. Aceste reforme garantează că investiţiile pe care le facem nu mai sunt doar pe hârtie, ci vor aduce bunăstare tuturor. România va continua să corecteze greşelile din trecut, va reforma companiile de stat, va elimina risipa banului public şi vom corela performanţa cu veniturile în sectorul public.

Declarațiile lui Florin Cîțu despre PNRR și veniturile românilor
Declarațiile lui Florin Cîțu despre PNRR și veniturile românilor
foto – Inquam

„Vor fi investiţii care se vor vedea în buzunarele tuturor românilor”

În ciuda discuțiilor aprinse, premierul Cîțu susține că acest plan de redresare urmează să aducă bani în plus în buzunarele românilor. În plus, investițiile vor veni ca un sprijin pentru numeroase companii românești.

Prin acest program, şi vă asigur că nu e unul politic, e un plan care garantează din punctul meu de vedere că vom avea o guvernare de principii liberale cel puţin 8 ani. Vor fi investiţii care se vor vedea în buzunarele tuturor românilor. Pe mine mă interesează de toți românii. România are nevoie de toată suma de 29,2 miliarde de euro pentru a se dezvolta. Pentru a putea să prindem din urmă țările dezvoltate. România are nevoie de investitori. Vom putea să implementăm acest PNRR cu investitori, cu companii, în principal românești. Vom lua toată această sumă, o vom folosi și companiile românești vor fi cele care vor implementa acest program. PNRR este garanția pe care o dau românilor că vom reduce semnificativ decalajele, a declarat, miercuri, premierul Florin Cîţu.

Totodată, prim-ministrul a ținut să precizeze faptul că aceste investiții nu înseamnă reducerea pensiilor. Din contră, ele vor reprezenta un mod nou de a administra banii din PNRR eficient, astfel încât pensiile și salariile să crească până în 2030.

Cele 30 miliarde de euro nu vor fi folosite pe criterii politice. Vom atrage 29,2 mld euro în patru ani pentru investiţii, este un efort pentru orice ţară. Asta nu înseamnă, aşa cum s-a speculat, reducerea pensiilor sau alte scenarii apocaliptice. Din contră, înseamnă un mod de a administra aceşti bani eficient şi înseamnă că putem garanta să plătim şi pensii şi salarii mai mari până în 2030, fără să destabilizăm situaţia financiară a României. Asta înseamnă reformă. Investiţiile vor merge în toate colţurile României, toate zonele din ţară vor beneficia de pe urma acestor investiţii, a continuat şeful Executivului.

Ce alte reforme a pregătit România prin PNRR. Sumele ce urmează să fie alocate fiecărui sector

  • Această componentă de verde și digitalizare. Două lucruri de care România are nevoie. Vrem să reducem și gradul de poluare și vrem să aducem și digitalizarea în România. 37% din tranziția verde și 20% pentru digitalizare.
  • Problemele pe care le-am amânat ani de zile: împăduriri 1,3 miliarde, managementul deșeurilor 1,1 miliarde de euro, transport rutier, feroviar și metrou 7,6 miliarde de euro. Vom trece Carpații cu autostradă.
  • Energie regenerabilă, infrastructură de gaz cu hidrogen 1,6 miliarde de euro. Se poate face și vom face asta.
  • Cloud guvernamental, digitalizarea administrație publice 2 miliarde de euro.
  • Fondul local pentru tranziție verde și digitală 2 miliarde de euro.
  • Fondul pentru spitale 2,4 miliarde de euro. Vom face spitale noi în acești ani.
  • România Educată 3,6 miliarde de euro.
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...