Klaus Iohannis a explicat ce se va discuta în ședința Consiliului European. ”Deturnarea avionului în Belarus e ceva nemaiîntâlnit”

Ana Anitoiu, Anca Lupescu 24.05.2021, 22:18
Klaus Iohannis a explicat ce se va discuta în ședința Consiliului European. ”Deturnarea avionului în Belarus e ceva nemaiîntâlnit”

Președintele Klaus Iohannis a explicat, luni, ce se va discuta în ședința Consiliului European. Șeful statului a spus că deturnarea avionului comercial în Belarus, unde jurnalistul și opozantul Roman Protasevici a fost arestat, este ceva nemaiîntâlnit.

Klaus Iohannis, despre ce se va discuta în ședința Consiliului European

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, în ședința Consiliului European se va discuta despre deturnarea avionului în Belarus, precum și despre situația din Orientul Mijlociu. În privința incidentului aerian se va vorbi despre sancțiuni și investigații.

De asemenea, în ședința Consiliului European se va vorbi despre evoluția pandemiei de coronavirus și despre certificatul digital COVID-19 ce ar trebui să fie pus la dispoziția europenilor într-un timp ”rezonabil de scurt”. În plus, va fi abordat subiectul solidarității în privința vaccinurilor împotriva coronavirusului. Șeful statului a precizat că România a donat până acum 300.000 de vaccinuri către Republica Moldova și a menționat că ”și alții trebuie să facă același lucru”.

Klaus Iohannis a explicat ce se va discuta in sedinta Consiliului European
Klaus Iohannis

Cum s-a făcut România de râs în cazul avionului deturnat în Belarus

În cazul avionului deturnat în Belarus, România a reușit să se facă de râs. Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, a publicat un mesaj pe Twitter ce a atras numeroase critici din partea mai multor europarlamentari și foști miniștri de externe din Uniunea Europeană.

Adina Vălean a scris pe Twitter că decolarea avionului deturnat în Belarus reprezintă ”o veste minunată pentru toată lumea”, mai ales pentru familiile și prietenii celor aflați la bordul aeronavei. Comisarul European pentru Transporturi a ignorat faptul că avionul decolase fără jurnalistul Roman Protasevici, care a fost arestat. Ulterior, ea a scris alte mesaje în care a schimbat tonul optimist cu unul sobru, anunțând că ”vor urma consecințe”.

Cum a fost criticată Adina Vălean după gafa pe care a făcut-o

Europarlamentarul finlandez Ville Niinistö a scris pe Twitter că mesajul publicat de Adina Vălean a fost rușinos pentru un comisar european. El a acuzat-o că a subminat coerența reacției Uniunii Europene la un act de terorism comis de Belarus și a amintit că UE trebuie să protejeze drepturile omului.

”Ce rușine absolută. Nicio mirare că UE este văzută drept slabă și fără coloană vertebrală. Un dictator a deturnat un avion civil, a răpit un jurnalist, și asta este ceea ce postează comisarul pentru Transporturi”, a scris europarlamentarul francez Raphael Glucksmann. ”Unul dintre motivele pentru care Comisia UE este fără speranță, că are prea mulți comisari”, a scris pe Twitter și fostul europarlamentar britanic Andrew Duff.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...