Iohannis, după summitul NATO de la Bruxelles. Ce a discutat cu Joe Biden, preşedintele SUA: „Se implică în mod deosebit”

Nicu Stan 14.06.2021, 20:01
Iohannis, după summitul NATO de la Bruxelles. Ce a discutat cu Joe Biden, preşedintele SUA: „Se implică în mod deosebit”

Klaus Iohannis a participat, luni, la Summitul NATO de la Bruxelles. Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a fost prezent la întâlnirea Alianţei. Iată ce a declarat șeful statului în urma evenimentului.

Klaus Iohannis, după Summitul NATO: ”L-am invitat pe Joe Biden în România”

Update luni, 14 iunie 2021, ora 20:01. La finalul summitului NATO, Klaus Iohannis a declarat că a avut două întâlniri cu Joe Biden și că l-a invitat în România. Președintele american a spus că este ”perfect de acord” să fie organizată o astfel de întâlnire.

”Am avut două discuții scurte cu președintele Biden. Prima a fost chiar la început, unde împreună cu președintele Duda am ținut să-l salutăm pe președintele Biden, să ne exprimăm mulțumirea față de prezența domniei sale în summitul B9. A fost o prezență consistentă, a avut un discurs foarte solid, și, evident, am dorit să ne asigurăm că în continuare avem un parteneriat strategic foarte solid, și că avem întreaga atenție a parteneriatului strategic, Statele Unite ale Americii pentru flancul estic. Președintele Biden ne-a asigurat că se implică în mod deosebit și foarte mult pentru a sprijini România și Polonia, pentru a îmbunătăți această relație.

În cea de-a doua discuție pe care am avut-o cu președintele Biden, spre finalul summitului, l-am invitat în România, i-am spus că îmi doresc să continuăm discuția foarte bună pe care am început-o în 2015, atunci când am avut prima întâlnire și era vicepreședinte, și că îmi doresc foarte mult să întărim parteneriatul strategic dintre România și SUA. A fost perfect de acord să încercăm să organizăm o astfel de întâlnire și m-a asigurat încă o dată de faptul că este foarte dedicat acestui parteneriat.”, a declarat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis participă la Summitul NATO de la Bruxelles. Joe Biden, prezent la întâlnire

Președintele României, Klaus Iohannis, participă, luni, la Summitul NATO de la Bruxelles. De asemenea, Joe Biden va fi prezent la întâlnirea Alianţei, unde vor fi abordate mai multe teme de discuţie. Summitul NATO de azi, la care participă și președintele Klaus Iohannis, are loc la Bruxelles și este organizat la Cartierul General.

De asemenea, summitul care începe luni este primul la care va participa și președintele Americii, Joe Biden. Evenimentul are loc cu doar câteva zile înainte de întâlnirea liderului SUA, joe Biden, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Ce mesaj transmite Klaus Iohannis la Summitul NATO
Ce mesaj transmite Klaus Iohannis la Summitul NATO

Ce se va discuta în cadrul întâlnirii

În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței Nord Atlantice, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030.

Astfel, în acest context, pe agenda Summitului NATO se situează și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării ei, în anul 2010, a Conceptului Strategic actual, informează Administrația Prezidențială.

Joe Bide, prima participare la un Summit NATO

De asemenea, întâlnirea va prilejui reafirmarea valorii esențiale a relației transatlantice pentru securitatea euroatlantică, în contextul primei participări a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un Summit al aliaților.

De asemenea, în cadrul Summitului NATO, președintele Klaus Iohannis va susține procesul de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât Alianța să devină mai puternică politic și militar. De asemenea, urmează să reafirme importanța NATO pentru securitatea euroatlantică și ordinea internațională bazată pe norme.

Pentru ce va pleda Klaus Iohannis la Summitul NATO

În plus, președintele României va pleda pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic aliat, în special în regiunea Mării Negre, subiniind rolul activ al României de pilon de stabilitate și furnizor de securitate.

De asemenea, Klaus Iohannis va susține întărirea pe mai departe a relației transatlantice, precum și decizia de elaborare a unui Concept Strategic nou.

Klaus Iohannis va da asigurări pentru acordarea a 2% din PIB pentru apărare

Nu în ultimul rând, președintele României va reafirma angajamentul țării noastre de a contribui la efortul comun al NATO, în plan operațional, precum și în plan conceptual și financiar, prin asigurarea, pe mai departe, a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare, mai anunță Administrația Prezidențială.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis va evidenția la Summitul NATO contribuția concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienței, inclusiv prin înființareade curând, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență.

Ce obicei are Ana Baniciu, în amintirea regretatei sale mame
Urmăriți Impact.ro și pe