Klaus Iohannis, despre reformele care trebuie urgentate în România. Discursul președintelui cu ocazia Micii Uniri. „Sunt vremuri extrem de dificile”

Mihnea Tălău 24.01.2023, 16:17
Klaus Iohannis, despre reformele care trebuie urgentate în România. Discursul președintelui cu ocazia Micii Uniri. „Sunt vremuri extrem de dificile”

Președintele Klaus Iohannis a participat marți 24 ianuarie la sărbătoarea Unirii Principatelor la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I din Capitală, „într-un context marcat de situații de criză care se succed cu rapiditate” din cauza războiului din Ucraina.

Klaus Iohannis a făcut un apel la solidaritate

Klaus Iohannis a declarat că marcarea zilei Unirii Principatelor Române la Mormântul Ostaşului Necunoscut reprezintă o aducere-aminte a jertfelor pe care înaintaşii noştri le-au făcut pentru independenţă, unitate şi suveranitate.

Președintele a evocat evenimentul din 24 ianuarie 1859, din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, când Moldova și Țara Românească s-au unit. Totodată a făcut și un apel la solidaritate, în contextul războiului de la granițele României.

„Vom trece cu bine acest veritabil test dacă, la fel cum ne îndeamnă Hora Unirii, vom ști să dăm mână cu mână, să prețuim solidaritatea și unitatea. România a dovedit mereu că este un stat puternic, mai ales atunci când clasa politică, instituțiile publice și cetățenii au acționat împreună, punând pe primul loc binele comun.”, a afirmat Klaus Iohannis.

Urgentarea reformelor și punerea în practică a proiectului ”România Educată”

El a reamintit că Alexandru Ioan Cuza a creat prima lege modernă a învățământului, care introducea obligativitatea și gratuitatea educației, indiferent de clasa socială sau de gen.

Planul lui Klaus Iohannis incepe sa prinda contur

„În acest an, viziunea proiectului «România Educată» va fi pusă în practică prin noi legi (n.red. – legile educației, care urmează să ajungă în Guvern și apoi în Parlament), menite să revigoreze sistemul de învățământ și să îl alinieze la cerințele prezentului și cele ale viitorului”, a adăugat Iohannis.

Liderul de la Cotroceni consideră că România dispune acum de fonduri europene importante pentru dezvoltare, așa că „nu mai există justificări pentru care marile proiecte de infrastructură să sufere întârzieri”. El a făcut un apel la autorități să urgenteze reformele.

Şeful statului a depus o coroană de flori la monumentul „Mormântul Ostaşului Necunoscut”.

Cu ocazia sărbătorii, președintele a decorat Drapelele de Luptă ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”şi Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...