164 de ani de la Mica Unire. Ce evenimente speciale sunt organizate de Ziua Principatelor Române VIDEO

Anca Manolica 24.01.2023, 09:49
164 de ani de la Mica Unire. Ce evenimente speciale sunt organizate de Ziua Principatelor Române VIDEO

În fiecare an, la data de 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române, denumită și mica Unire. În anul 1859 era marcat un eveniment major din istoria ţării noastre, primul pas spre înfăptuirea statului naţional unitar român. Anul acesta, ei bine, sărbătorim 164 de ani de la Mica Unire. Ce evenimente speciale sunt organizate astăzi.

24 ianuarie, Mica Unire

Au trecut 164 de ani de la Unirea Principatelor Române sau de la Mica Unire, așa cum i-a rămas numele în istorie. Ceea ce s-a întâmplat pe 24 ianuarie 1859 a reprezentat primul pas important în formarea României de astăzi, următorul eveniment având loc la 1 decembrie 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire.

În anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, Țara Românească și Moldova s-au unit, luând naștere Principatele Române. De atunci, în fiecare an, la data de 24 ianuarie românii sărbătoresc Mica Unire. Începând din 2016, această dată a devenit zi liberă nelucrătoare, astfel că autoritățile organizează mai multe ceremonii militare şi religioase.

Ce evenimente speciale sunt organizate

Cu această ocazie importantă, Ministerul Apărării Naţionale organizează, marţi, 24 ianurie, împreună cu autorităţile centrale şi locale, ceremonii militare şi religioase în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

Conform MApN, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei Române, din Capitală, va avea loc, de la ora 10:00, o ceremonie de depunere de coroane de flori.

164 de ani de la Mica Unire
164 de ani de la Mica Unire

Tot în București, de la ora 12,00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, se va desfășura o ceremonie în care vor fi decorate Drapelele de Luptă ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” şi Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, vor lua parte, marţi, la manifestările organizate la Iaşi şi Focşani cu prilejul Zilei Principatelor Române.

24 ianuarie, zi liberă legală din 2016

Datorită evenimentului care a marcat un prim pas spre înfăptuirea statului național român, ziua de 24 ianuarie este considerată sărbătoare legală potrivit unei hotărâri din 2014. La data de 2 iunie 2014, Senatul a adoptat proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie zi de sărbătoare națională.

Apoi, pe 3 decembrie, Camera Deputaților a adoptat Legea nr. 171/2014, pentru organizarea diferitor evenimente și manifestări cultural-artistice pentru a cinsti Ziua Unirii Principatelor Române.

Circa două săptămâni mai târziu, președintele Traian Băsescu semna Decretul nr. 901 privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare naţională, care a fost publicat Monitorul Oficial nr. 922/18 decembrie 2014.

Pe 6 septembrie 2016, ziua de 24 ianuarie era declarată zi de sărbătoare legală nelucrătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...